avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ...

Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până își revine , urmând ca de tata să îngrijească fratele meu care este în curte comună cu ei. Tatăl a decedat la o lună după ce am adus o pe mama la mine , și acum fratele nu mai vrea să știe de ea. Suntem patru frați, pot fi obligați și restul la întreținerea dânsei, având în vedere că o să aibă o pensie mica de urmaș, și în continuare e bolnavă și neputincioasă, având și o vârstă , 84 ani ? Vă mulțumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:35, 29 Noiembrie 2023
Buna seara!
Nu exista o lege in care sa se specifice obligativitatea copiilor de a avea grija de parinti la batranete.Este o obligatie morala doar.
EXISTĂ LEGE care obligă copii să-și întrețină părinții -» a se citi cu atenție Art. 521 -» Pluralitatea de debitori.

Despre pensia de intretinere in Codul Civil din 2011.

Art. 516.
(1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Art. 519. Întreținerea se datorează în ordinea următoare:

a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.

Art. 521. Pluralitatea de debitori.
(1) În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întrețină aceeași persoană, ele vor contribui la plata întreținerii, proporțional cu mijloacele pe care le au.

(2) Dacă părintele are drept la întreținere de la mai mulți copii, el poate, în caz de urgență, să pornească acțiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreținerea se poate întoarce împotriva celorlalți obligați pentru partea fiecăruia.

Art. 522. În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.

Art. 524. Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale.

Art. 529 – Cuantumul întreţinerii

Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

Art. 530 – Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator
conteaza cat are venit mama, cat copiii ei si ce alte obligatii are fiecare, adica daca fratele dvs e si sarac si are copii multi de intretinut, e o problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia fratilor la pensia de intretinere ilinca60 ilinca60 Fostul meu sot incearca pe diverse cai sa plateasca o pensie de intretinere cat mai mica pentru copilul sau minor. Invoca motive de sanatate si face dovada cu ... (vezi toată discuția)
Daca mama este dusa la azil, are pensie minima(800 lei) diferenta ... Paica Florica Paica Florica Daca mama este dusa la azil,are pensie minima(800 lei)diferenta ce trebuie suportata de familie(sot si copii)cum se plateste de fiecare in parte?Este diferenta ... (vezi toată discuția)