Am un PFA neplatitor de TVA si imi desfasor activitatea in toata tara. Am contract de comodat pe masina proprie. Am tot citit pe forumuri si in legislatie dar nu am inteles. Va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari:
1)Pot deduce 50% din toata benzina folosita(indiferent daca o folosesc in scopul firmei sau in scop personal)? Am inteles ca nu am nevoie de documente justificative(foaie parcurs) si deci as putea. Pe de alta parte legea spune ca se deduc doar cheltuielile efectuate in scopul obtinerii de profit.
2)Pot deduce 50% din reparatii, impozit pe masina, asigurare obligatorie, casco, rovigneta? Am inteles de pe forumuri ca pot deconta doar reparatii, revizii, impozit masina si rovigneta in proportie de 50%.
3)Daca lucrez pe baza de contract cu o alta firma si firma respectiva ma plateste pe zi lucrata, imi asigura cazarea si masa(insa cazarea si masa nu sunt stipulate in contract) pot sa deduc diurna de 32.5 lei pe zi? Daca da trebuie sa fac un ordin de deplasare sau este suficienta factura pe care o emit cu numarul de zile lucrate?
Va multumesc anticipat!
Ca sa va dau un raspuns complet e greu. De ce?
Pentru ca legislatia noastra este intr-o dunga. Cum adica? Uitati:
Pana acum (pana la ultimele reglementari cu factura simplificata) decontarea se facea in mod obligatoriu cu factura (exceptie bonurile de carburant) pentru platitorii de TVA si se accepta decontarea doar pe baza de bon fiscal, pentru neplatitorii de TVA.
Odata cu noile reglementari, Atentie!!, se anuleaza vechile reglementari iar in locul lor apar alte reglementari care vizeaza doar platitorii de TVA, astfel ca neplatitorii de TVA raman in aer cu privire la factura simplificata (caci asta este esenta discutiei despre decontare azi).
Cu alte cuvinte dupa ultimele reglementari:
- daca esti platitor de TVA, te duci la statia de benzina spui CUI-ul si ti se da factura simplificata (de fapt vechiul bon fiscal pe care ti se trece CUI-ul cu RO in fata),
- daca esti neplatitor de TVA, Ce faci? te duci la statia de benzina si nu poate sa iti treaca pe factura simplificata (de fapt vechiul bon fiscal) CUI-ul pentru ca toti benzinarii au setata casa de marcat sa scoata cu RO in fata si tu ca neplatitor de TVA nu ai RO. Deci ce faci?
Esti in afara prevederilor legale. Iei factura si bon? Iei doar bon fara sa ai CUI-ul pe el?
Dpmdv, ar trebui sa ti se dea factura simplificata chiar daca nu esti platitor de TVA, insa legea a omis acest aspect. Este o situatie intr-o dunga, cum spuneam la inceput.
Bafta!
P.S. Iar cu rovinieta, da, pana acum se deconta cu factura. Insa puteti sa "fortati" si o decontare cu chitanta fiscala. Folosesc termenul "fortati" pentru ca nu am gasit altul mai portivit. Pentru ca legea nu este clara, din pacate. Eu recomand sa se ceara factura, acolo unde se emite este foarte bine. Unde este doar bon fiscal, in functie de situatie, este o decontare la limita ca sa zic asa. Astea sunt probleme cu care contabilii isi bat capul zilnic, ce bon deconteaza si ce bon nu deconteaza. Nu exista o practica unitara nici la nivelul contabililor, de aceea o sa auziti si multe discutii de genul:
"Se poate asa ca mie asa imi face contabilul", altul zice:
"Ba nuuu, ... nu se poate, uite ce mi-a explicat mie!!"
De ce se intampla asta? Pentru ca legea nu este clara!
Buna ziua!
Legat de deducerea cheltuielilor cu carburantul, in cazul in care am ales deducerea procentului de 50% si nu 100%...ce obligatii am eu in acest sens, adica ce documente trebuie sa intocmesc eu? mai exact, mai am nevoie de Ordin de deplasare (delegatie)?
Mentionez ca am un PFA, neplatitor de tva si lucrez in baza unor contracte de colaborare si prestari servicii. Multumesc anticipat.
Daca auto nu folositi in exclusivitate pentru activitatea pfa nu mai trebuie foi de parcurs completate si stampilate si deducerea la carburant, cheltuieli de intretinere, reparatii, piese de schimb este de 50%.
Asigurarea auto, rovinieta, impozit auto si amortizarea nu sunt deductibile deloc pe pfa daca auto pe pe persoana fizica si il folositi pe pfa cu contract de comodat.
conf. art. 39”1 alin. 2 din Codul fiscal ”În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta etc”
Ma intereseaza daca mai este nevoie sa am ordin de delegare, daca aleg deducerea cheltuielilor din 50%.
Am si eu o intrebare, daca se poate:
In cazul in care doresc sa deduc 50% din valoare bonului de benzina, cum il trec in registru?
Adica daca am bonul de 400 de lei, in registru trec doar 200 de lei?
Leasing auto
scorus69
buna ziua
am un leasing auto incepand din luna 9.2014 in valoare de 196055 lei pe o periaoda de 36 luni.Masina este folosita de administratorul firmei.
va ... (vezi toată discuția)