avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme terasa crapa la bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme terasa crapa la bloc

In primul rand nu stiu daca am postat in forumul care trebuie.

In octombrie m-am mutat intr-un bloc nou prin credit prima casa. Terasa din fata blocului, care asigura singura cale de acces in bloc este crapata. Pe sub terasa se face accesul la garajele de la subsol. Dedesubt se observa cel mai bine crapaturile, 3-5 la numar, pe fiecare grinda de sustinere, plus incovoierea grinzilor metalice de sustinere.

Cand i s-a adus acest lucru in atentia vanzatorului, a recunoscut ca a pus mai putin material decat trebuia, a fost decopertata mai repede decat trebuia.

Acum se vorbeste despre refacerea de buna voie a terasei de catre vanzator, sau actionarea in judecata, dupa consultarea unui inginer constructor (sau o persoana autorizata care sa vada situatia si sa ne spuna: da reprezinta un pericol, trebuie refacuta).

Aici ar interveni 2 probleme:
1. daca nu exista acte pe terasa respectiva (autorizatie de constructie, etc) si il dam in judecata, ne putem alege cu ea demolata(si nerefacuta) si/sau eventual o amenda de la primarie pentru vanzator pentru constructie ilegala.

2. daca exista acte pe terasa, avem vreo sansa, chiar si cu o expertiza, de refacere a ei?


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:42, 22 Mai 2013
1-Eventualele sanctiuni sunt aplicate constructorului
2-exista sanse sa obtineti refacerea terasei.conditionat de termneul de garntie acordat lucrarii
Legal,fiecare constructie trebuie sa fie insotita de PV receptie si garantie,care de regula in cazul executiilor noi trebuie sa aibe minimum 10 ani
Si daca acel constructor a turnat terasa, "pe proprie raspundere" cu o betoniera si 2 ciumpalaci? Sau a chemat o firma de betoane sa ii toarne si lui, ca are nevoie...

Edit: [ link extern ]

Interesant de citit art. 31 si 32.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2013
DanielMarian, utilizator
Indiferent de conditii ,cantitatea/calitatea materialului utilizat, constructorul are obligatia legala la receptia edificiului sa asigure o garantie -de regula minimum 10 ani
L nr 10/1995 Art. 31. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări a acesteia, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă acestea ar putea produce una sau mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave.

Fapta prevăzută în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul în care a avut drept urmare distrugerea totală sau parţială a construcţiei, moartea sau vătămarea gravă a integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante, ori alte consecinţe deosebit de grave.

Art. 32. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă continuarea lucrărilor de construcţii executate necorespunzător şi oprite prin dispoziţii ale organelor de control, în toate cazurile în care acestea le afectează rezistenţa şi stabilitatea

In conditiile in care terasa in discutie este cale de acces,pe cale de consecinta executia ei face parte integranta din proiectul intregii constructii,astfel incat disp art 31 respectiv executarea de modificari,sunt hazardat de discutat,in conditiile inexistentei de expertiza tehnica care sa concluzioneze nerespectarea sau modificarea proiectului
Aveti cunostiinta de existenta dispozitiilor de sistare lucrari,dispozitii incalcate de constructor,astfel incat sa opereze disp art 32 ??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament nou - crapaturi in perete - integritatea cladirii LeviB LeviB Buna ziua, Ma confrunt cu situatia urmatoare. Am cumparat acum 2 ani un apartament intr-un bloc de constructie noua. Au inceput sa apara tot mai multe ... (vezi toată discuția)
Diferend intre constructor (pfa) si proprietar apartament bloc nou George_one George_one Buna ziua. As dori un raspuns la urmatoarea situatie. In urma achizitionarii unui apartament anul trecut, au aparut probleme privind hidro-izolatia ... (vezi toată discuția)
Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Suntem o Asociatie de propietari infiintata in febr 2013 pt gestionarea unui Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E, ultimul et fiind mansarda); un bloc ... (vezi toată discuția)