avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un complex rezidential cu case si blocuri

Suntem o Asociatie de propietari infiintata in febr 2013 pt gestionarea unui Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E, ultimul et fiind mansarda); un bloc cu 3 scari (P+3E, ultimul et fiind mansarda) cu ap de 2 si 3 camere si duplexuri; doua blocuri cu 2 scari (P+2E+3Partial) care au ap cu 1, 2 si 3 camere si un bloc cu o scara (P+2E+3P) care au ap cu 1 si 2 camere. Specific ca “3Partial” se refera la cele doua garsoniere aflate, la et 3, in lateralele blocului care au fiecare o terasa - terasa este cu sensul de balcon nu de acoperisul blocului - de 17 mp, cu tavanul din grinzi de lemn. La preluarea Complexului de catre Asociatie nu s-a intocmit Proces Verbal de Predare Primire si nu s-a predat, de catre Constructor, a Cartii Tehnice din acest motiv inca nu s-a completat Cartea de Imobil a Complexului. Incepand cu ian 2015 singurul angajat, printr-o firma de specialitate, al Asociatiei de Propietari este administratorul. Avem urmatoarele intrebari:
1. Cum si de la cine se poate obtine Cartea Tehnica pt Complex si pt toate locuintele din Complex? O parte din propietari au dat copia dupa contract dar nu e suficient pt a reface Cartea Tehnica. Constructorul poate fi obligat sa ne-o dea?
2. Propietarii garsonierelor aflate la et 3 au terasele inchise, de catre Constructor, cu pereti construiti in timpul construirii blocurilor respective (asa a fost conventia verbala intre propietari si Constructor in momentul incheierii antecontractelor, urmand ca ulterior sa fie incheiate si actele necesare intrarii “in legalitate” pt construirea acestor pereti si transformarea teraselor in spatiu de locuit). Ulterior Constructorul n-a mai fost de acord sa obtina de la Primarie aceste acte. Cum putem obliga Constructorul sa ne obtina aceste acte (proiect aprobat de Primarie pt construirea celor doi pereti, autorizatie de construire si acte de la cadastru pt modificarile facute care au dus la marirea spatiului de locuit cu suprafata terasei) in conditiile in care desfiintarea acestor pereti ar deteriora structura de rezistenta a blocurilor, iar membri Asociatiei de Propietari sunt de acord cu inchiderea teraselor pt ca nu afecteaza pe ceilalti propietari din bloc? Specific ca blocurile s-au construit in sistem ANVIG.
3. Daca in autorizatia de construire a blocurilor cu una si doua scari este prevazut P+2E+3Partial, podul care s-a construit nu este parte comuna? Acest spatiu (pod) poate fi dat in folosinta, de catre Constructor la tertze persoane fara acceptul Asociatiei de Propietari si a propietarilor apartamentelor din bloc? In acest caz Constructorul avea dreptul sa intocmeasca un act, incheiat la notariat, prin care ii da drept de folosinta asupra podului acestei tertze pers (adica Constructorul, dupa vanzarea tuturor ap din bloc, mai detine in propietate podul)? Tot fara acceptul Asociatiei si fara un proiect aprobat, persoana care are in folosinta podul a construit o mansarda. Este legala construirea mansardei? Daca aceasta tertza pers este ruda cu unul din propietarii garsonierelor aflate la et 3, constructorul poate da spre folosinta podul? In acest caz e valabil doar acceptul locatarilor din blocul respectiv, nu si acordul Asociatiei de Propietari? Aceasta ruda poate sa-si construiasca mansarda? Mansardele pot fi construite fara proiect aprobat de Primarie, in conditiile in care PUZ-ul nu admite decat maxim 3 etaje? Cum se poate obtine legal desfiintarea acestor mansarde daca n-au fost construite legal?
4. Cum trebuie procedat daca vrem sa verificam daca fundatiile blocurilor cu una si doua scari au fost construite cu respectarea normativelor din constructii? Avem poze cu fundatia de la unul din blocuri si, la sesizarea facuta atunci la ISC, am primit un raspuns evaziv (sa ne interesam la Primarie, unde raspunsul primit a fost la fel de evaziv).
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:21, 4 Februarie 2015
1-Cartea tehnica a constructiei se poate obtine fie de la constructor/dezvoltator sau de la serviciul specializat din primarie care detine toate documentele in baza carora s-a completat cartea tehnica
2-
Cum putem obliga Constructorul sa ne obtina aceste acte

Initial notificati constructorul cu obligatia punerii la dispozitie a documentelor,sub sanctiunea obligarii la plata aferenta solutionarii in instanta
3-
Este legala construirea mansardei?

Pentru executare de modificare constructiva la parte comuna este obligatoriu necesar de respectat si de parcurs procedura legal prevazuta acordul vecinilor,acordul adunarii generale,proiect tehnic,autorizatie constructie,certificat urbanism,proces verbal receptie lucrari,garantie
4-Este necesara efectuare de expertiza tehnica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate solicita oprirea modificarii puz-ului? maria_carmen maria_carmen In perioada 2008 – 2013 s-au construit, pe zona Complexului Rezidential unde locuiesc, 7 case si 4 blocuri. Autorizatiile de construie pt case sunt P + 2E ... (vezi toată discuția)
Administrarea unui complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Prin Asociatia de propietari infiintata in febr 2013 se gestioneaza un Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E); un bloc cu 3 scari (P+3E) cu ap de 2, 3 ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat este intocmit de un notar? maria_carmen maria_carmen Societatea care a construit complexul rezidential, format din 7 case si 4 blocuri (construite in perioada 2008 - 2013), a construit in 2012, pe un loc de ... (vezi toată discuția)