avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract pe perioada nedeterminata - concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract pe perioada nedeterminata - concediere

Sunt angajat intr-o institutie bugetara (chipurile sfanta) pe PERIOADA NEDETRMINATA. De cateva minute am aflat ca s-a intrunit consiliul permanent al acestei institutii si printre altele s-au gandit acum la inceputul Postului Mare sa lase pa drumuri in jur de 15 preoti chipurile ca nu ar mai au bani sa ne plateasca. Nu cred ca ar avea sens sa spun ca "sediul central" face investitii masive pe te miri ce, pierde procese de miliarde etc. In tot cazul bani sunt, dar cum e "firesc" le trebuiesc lor tot mai mult... Avem o sansa cat de mica sa ii actionam in instanta? Avem drepturi? Ce sanse avem sa mai ramanem cu salar? Sunt nevoiti sa ofere salarii compensatorii? etc. Adica ma chinui, cumpar apartament in rate, ma bazez pe banutii astia si acum in recesiune iti spune vestea "poti activa dar gratis", oricum slujesc, e vorba de vocatie, dar totusi sa diferentiem bunul simt de altceva... Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:48, 13 Martie 2009
ciprians a scris:

Dincoace la noi "buba" ar fi ca nu mai sunt bani - acesta e motivul invocat.


Si in perioade de criza, sau cu atat mai mult in aceste perioade, oamenii merg la biserica, se roaga si platesc acatiste...;)
cora2006 a scris:
Si in perioade de criza, sau cu atat mai mult in aceste perioade, oamenii merg la biserica, se roaga si platesc acatiste...;)


Chiar e de ras... sunteti simpatici... Ma lupt cu mori de vant... Merita? Urmaream alte subiecte si constat ca angajatorul poate desfiinta postul conform art. 65 c. Desi sunt absolut sigur ca institutia nu are probleme financiare atat de grave (pe cata vreme din cei 15 am ramas 3-4, restul si-au "rezolvat"). Intrebare... 1) In instanta poate fi pertinenta ideea urmatoare: "o institutie care ruleaza milioane de euro se cramponeaza in plata lunara (salarii pt cei 3) in cuantum (cumulat pt toti 3) de 1800 RON? Cu cei 1800 ron se salveaza institutia? 2) Avand in vedere "pata" episcopiei de a imi schimba CIM-ul (cum spuneam in 2007 m-am trezit ca nu mai am norma intreaga ci juma de norma, apoi ca in piata am mers si mi-am "rezolvat", dar m-am saturat de "rezolvari"), aducand acte care probeaza ceea ce spun, adica: decizie conforma careia sunt instiintat ca mi s-a injumatatit norma (fara preaviz, nimic) si desigur CIM meu care atesta ca sunt cu norma intreaga pe perioada nedeterminata. Am vreo sansa? Merita tot circul? Cred ca este util sa precizez ca "societatea" =D> e impartita in 2, asa incat nu voi primi neaparat suturi in fund pt asta (ca ii dau in judecata).... Ajutati-ma!!! Va multumesc!
Ma bucur ca ati "gustat" gluma mea...vedeti, deja sunteti mai optimist....
Va recomand sa asteptati decizia de desfacere a CIM, sa angajati un avocat care fie sa verifice: ce motiv s-a invocat, daca s-a respectat procedura prealabila, daca aceasta respecta conditiile de fond si forma prevazute de Codul muncii si, abia atunci va va spune ce sanse sunt: pe vicii de forma sau de fond.
Asa cum am recomandat multora, va recomand si dv.: intai asteptati ca faptul sa se intample si numai dupa aceea incercati sa rezolvati problema! Poate ca, si de data aceasta, veti scapa asa cum s-a intamplat in anul 2007, cine stie...
Nu va faceti ganduri negre anticipat pentru ca viata este scurta si prea scumpa sa ne-o irosim inutil cu probabilitati...;)
Si ca o completare la cele scrise inainte: Sub nici o forma nu semnati vreo cerere de incetare a contractului cu acordul partilor (art.55 lit b) sau vreo cerere de demisie-insemnand ca renuntati dvs unilateral la post (art.79). In decizia de concediere, cititi cu mare atentie sa nu apara aceste doua articole.
AM PRIMIT FOAIA! Dar inainte sa va spun ce zice "radio sant". Episcopia nu mai are bani sa plateasca parte din salariile angajatilor. Lunar cheltuielile cu salariile se ridicau la 2,4 miliarde. In urma deciziei bruste de a 'elibera" 30 preoti din parohii cheltuiala cu salariile a scazut la 1, 6 miliarde lunar. "Donc" voila le papier... care zice:
"Prin cele de fata aduce la cunostinta ca, incepand cu data de 1 februarie 2009 inceteaza incadrarea preotului X din postul de preot de la parohia Y, protopopiatul Z, prevazut in statul de personal la pag. 215, pozitia 87, prin retragerea numirii" . SEMNATA SI PARAFATA LA DATA DE 10 MARTIE 2009.
Intrebari...
1. In foaie nu se specifica dificultatile financiare, se zice doar ca atunci cand "au constatat" ca nu mai au bani nu i-au mai livrat.... Este posibil sa castig IREVOCABIL in instanta daca atac foaia asta?
2. Nu sunt ahtiat sa primesc 2 salarii care mi se cuvin (cel putin) - adica pe luna februarie si martie, pt ca eu abia azi - 13 martie am primit ceea ce se cheama la "voi" (vorbesc de "voi" de parca eu sunt angajat in Congo, dar in fine) PREAVIZ. Eu primind "preavizul"ca am fost zburat luna trecuta ;).
Apoi daca castig ma gandesc ca pot sa invoce oricand probleme financiare si sa o luam de la capat? Mii de multumiri!

Alte discuții în legătură

Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Preaviz neacordat handsu handsu In cazul in care firma sustine , ca a comunicat angajatului ,ca se afla in preaviz , dar nu exista docada pentru acest fapt , aflandu-se acest lucru doar dupa ... (vezi toată discuția)
Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)