avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare intre soti

Buna ziua,
As dori sa stiu daca sotii isi pot vinde unul altuia proprietatile pe care le-au dobandit in timpul casatoriei si daca da ce anume ar trebui sa faca.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 17:32, 2 Decembrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NCC:

Art. 317. -
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soț poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soț sau cu terțe persoane


Mai rămîne de văzut dacă există vreun text de lege care ar dispune altfel.

daca sotii au regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri...nu se rezolva problema prin vanzare caci bunuril sunt in devalmasie si vor fi in devalamsie..daca sotii au adoptat un alt regim matrimonial cel al separatiei de bunuri de exemplu pot vinde bunurile sau cota parte din bunuri ce o detin din bunuri celuilat sot, caci sunt in coproprietate pe cote parti.
Daca sunteti casatorit sun regimul comuinitatii legale faceti partaj in timpul casatoriei fara a lichida regimul.
In noul Cod Civil nu mai este interzisa vanzarea intre soti deoarece exista si regimul separatiei de bunuri, nu doar cel al comunitatii legale, iar sotii sunt liberi sa-si vanda bunurile proprii daca au stabilit prin conventie matrimoniala regimul separatiei de bunuri.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mă întreb ce i-ar împiedica pe soţii căsătoriţi sub regimul comunităţii legale să îşi înstrăineze unul altuia bunurile proprii (căci există şi astfel de bunuri, nu doar cele în devălmăşie) şi să le dobîndească (în situaţiile limitativ enumerate de cod) tot ca bunuri proprii.

Mai mult, soţii pot dobîndi inclusiv cote părţi dintr-un bun, prin cumpărarea de către fiecare din ei, ca bun propriu (în condiţiile prevăzute de cod, ca efect al subrogaţiei reale), a cotei aferente, devenind coproprietari, ceea ce înseamnă că pot să încheie ulterior acte de vînzare-cumpărare între ei, avand ca obiect acele cote, dobîndindu-le tot ca bun propriu (tot în condiţiile prevăzute în cod).

Sincer, nu am găsit în lege o astfel de interdicţie.

Poate nu am fost eu suficient de atent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instrainarea cotei-parti din dreptul de proprietate ,printr-un act de vanzare-cumparare, este posibila.( chiar in cazul regimului separatiei de bunuri sotii pot dobandi bunuri comune, proprietate comuna pe cote-parti, cota -parte din dreptul de proprietate putand fi instrainata).


Bunurile proprii, dobandite anterior incheierii casatoriei, cat si cele proprii, dobandite in timpul casatoriei ( chiar daca nu exista o conventie de separatie de bunuri , incheiata) pot fi instrainate prin acte de vanzare-cumparare.

E adevarat , nu exista nicio interdictie , in acest sens.

Nu am detaliat categoriile de bunuri dobandite de soti in primul mesaj.


Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)
Cedare parte apartament marcelutza marcelutza Buna ziua,as dori sa stiu daca pot sa-i trec fiului meu de 21ani,jumatatea mea din apartamentul pe care-l am in comun cu sotul meu.Sunt despartita in fapt de ... (vezi toată discuția)
Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)