avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. Cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun?

Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal căsătoriți. Soția trecând bunl la fisc pe numele ei.
Ulterior a vândut apartamentul și am cumpărat împreună cu cote egale de 50% un apartament mai mare.

Bunul apartament luat prin uzufruct de soție și vândut de sotie este considerat bun propriu sau comun în timpul căsătoriei?
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:35, 10 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
bunul ala era propriu.. dar ce mai conteaza daca l-a vandut ?
Bunul asta pe care l-ati luat impreuna e bun comun, insa sotia poate pretinde si obtine o cota multa mai mare pt ca a contribuit mai mult.
Cititi contractul, nu cred ca ati cumparat in cote de 50%, ci in devalmasie.
Cota parte egala de 50% sau devalmasie? Care este diferența?
Într-adevăr nu menționează cotele

Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2019
claudiughebauer1975, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
E o f mare diferenta.. in cote exacte in seamna ca aveti 1/2 din casa si nimeni nu poate schimba asta, se cumpara pe cote parti, dvs jumatate, sotia jumatate.. in devalmasie, adica de-a valma.. cumpara sotii impreuna dar fara sa se specifiec fiecare cat a dat ca se presupune ca au contribuit egal din economii comune, in realitate nu e asa, exact cum e si cazul dvs, nu ati contribuit egal si sotiei i se cuvine o cota mult mai mare.. atata doar ca trebuie sa si probeze.
Daca specifica de la inceput ca casa se cumpara din banii ei proprii rezultati din vanzare casei ei, nu mai aveati nimic. decat daca ati pus o diferenta.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În contract spune părțile iar la cumpărători pe amândoi separat pe prima pagina.
În spate la mențiunile cumpărătorului este trecut.
1. Ca înțelegem statutul locuinței și suntem de acord....
2. Ca înțelegem sa ne facem contracte cu utilități
3.ca ambii cumpărăm bunul fără a avea stabilit un regim matrimonial și ca este considerat bun comun în timpul căsătoriei, in cote părți egale.

Nu se menționează un regim matrimonial sau ca cineva a dat mai mult sau mai puțin. Se menționează în cote părți egale dar nu spune 50% sau 1/2 fiecare, se menționează în cote părți egale.
Atunci se considera ca are fiecare jumătate?
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2019
claudiughebauer1975, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, se considera. Daca nu va intelegeti asupra partajului, o sa partajati in instanta si o sa vedeti cum, functie de ce vrea fiecare si cum probeaza.

Alte discuții în legătură

Schimbare cote proprietate marina49 marina49 In timpul casatoriei am vandut un apartament proprietate personala ce il detineam dinainte de casatorie. Am mai pus langa banii incasati o suma egala cu cea ... (vezi toată discuția)
Acte apartament sot si sotie ContSters212553 ContSters212553 Tatal meu a cumparat un apartament la care a participat si sotia cu 20% din valoarea apartamentului, desii in acte e trecut doar tatal meu,La anu vreau ca ... (vezi toată discuția)
Impartire apartament prima casa divort gabipopescu2001 gabipopescu2001 Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu sotia un apartament prin Prima Casa.Parintii mei au vandut o proprietate si mi-au dat banii cu care am achitat jumatate ... (vezi toată discuția)