avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare pentru gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare pentru gravide

Buna seara, sunt insarcinata in 15 saptamani, momentan sunt coasigurata pe asigurarea sotului deoarece nu lucrez de vre-o 2 ani. As vrea sa aflu mai multe informatii despre asigurarea pentru gravde:
1.de ce acte am nevoie?
2. aceasta asigurare are aceiasi 'greutate" ca si valoarea coasigurarii anterioare?
3. daca am asigurarea pentru gravide mai e nevoie sa aduc odata la 3 luni, dovada coasigurarii pe asigurarea sotului?
4. acopera cheluielile la naster?
5. unde se depun actele pentru asigurare?

Multumesc anticipat!
P.s. Daca am omis sa intreb ceva dar ar trebui sa cunosc astept sa-mi comunicati.


Cel mai recent răspuns: lenaka7 , utilizator 15:40, 24 Mai 2013
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.


2. Din Ordinul CNAS 617/2007:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

3. Asadar mergeti la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) cu documentele de mai sus si vgeti primi adeverinta de asigurat.

4. Dar daca sunteti coasigurata a sotului averti aceleasi drepturi ca si un asigurat fara ca sotul sau angajatorul lui sa plateasca ceva in plus.

5. Unei gravide asigurate i se acopera numai anumite cheltuieli ocazionate de serviciile medicale (lista cu aceste cheltuiei o luati tot de la CJAS).


Buna ziua, va multumesc frumos pentru raspuns. Mi-a zis doctora de familie de aceasta asigurare dar cu info foarte vagi. Va doresc toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Plata cas gravida carmen-ioana carmen-ioana buna dimineata,as avea si eu o nelamurire...sunt insarcinata in 9 sapt,am fost la medicul de familie pt o trimitere la analizele de sange si mi sa pus ca nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare ni_ck ni_ck daca nu sint casatorit legal si viitoarea sotie naste poate beneficia de asigurarea mea medicala? (vezi toată discuția)