avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot beneficia de pensie anticipata partiala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot beneficia de pensie anticipata partiala?

Am mai multe intrebari:
1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj?
2.pot beneficia de somaj in conditiile in care am indeplinesc cerintele pentru pensie anticipata partial?
3.ce se intampla cu vechimea aferenta lunilor cand nu s-au platit asigurarile?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:13, 25 Mai 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
...

Art. 10
(1) Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) constituie documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul mediu anual pentru asiguratii sistemului public de pensii, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct.I, lit.c).
...

2. Chiar daca angajatorul nu a platit contributia, atat cea retinuta de la dvs. cat si cea datorata de el, perioada respectiva este stagiu de cotizare la pensie numai daca angajatorul a completat si expediat declaratia nominala lunara de asigurare (D112) in care sunt evidentiate sumele datorate drept contributie la pensie.

3. Perioadele respective sunt stagiu de cotizare la pensie dar punctajul pe aceeasi perioada este 0 (zero) deoarece nu s-a achitat contributia legala (adica pensia va fi mai mica).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata Ipuz Ipuz Sotia mea are 58 de ani si 38 si 6 luni de ani vechime. A dorit sa inainteze actele pentru pensie anticipata fara penalizare si a aflat ca ultimii doi ani nu ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare sami482001 sami482001 Buna ziua Am aflat ca ar exista o prevedere legala conform careia, o persoana caruia nu i s au platit pt anumiti ani sumele cuvenite catre casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Vechime la societate in insolventa dorel13 dorel13 daca lucrez la o societate in reorganizare judiciara, care nu a platit nimic la buget si ma baga in somaj,acum cat este in reorganizare, stiu ca beneficiez de ... (vezi toată discuția)