avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipata

Sotia mea are 58 de ani si 38 si 6 luni de ani vechime. A dorit sa inainteze actele pentru pensie anticipata fara penalizare si a aflat ca ultimii doi ani nu are platita nici o contributie catre stat de angajator.Acesta i-a spus ca n-are bani sa plateasca, iar firma este aproape de faliment. Cum poate sa rezolve favorabil situatia, sotia mea? De unde poate lua o dovada cu stagiul de cotizare pentru a merge la tribunalul muncii? Cu stima si multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: Ipuz , utilizator 15:08, 17 Martie 2013
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
...

Art. 10
(1) Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) constituie documentul pe baza caruia se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensiisi punctajul mediu anual pentru asiguratii sistemului public de pensii, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct.I, lit.c).
...

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
...

2. - Din cele de mai sus reiese ca se considera stagiu de cotizare la pensie si perioadele in care angajatorul nu a platit contributiile retinute salariatilor dar le-a datorat.
- Dar dovada datoriei se face cu declaratiile nominale lunare (D112) emise de angajator si inaintate la ANAF.

3. Luati legatura cu Casa de Pensii sa verifice daca au fost emise D112 si daca da atunci poate sa dea curs cererii de pensionare a sotiei dvs.
Multumesc pentru raspuns! as dori inca o lamurire, de fapt 2.
1. Daca angajatorul nu a depus nimic si nu vrea sa depuna care este solutia legala?
2.Locuim in Oltenita si firma are sediul Giurgiu. Carei case de pensii trebuie sa se adreseze? Calarasi sau Giurgiu.
Inca odata multumesc anticipat
Solutia este actionarea in instanta .... astfel incat prin hotararea pronuntata angajatorul sa fie obligat la depunerea declaratiei D112 .

De asemenea, aveti posibilitatea sesizarii ANAF-ului .... Casa de pensii nu are nicio competenta in a obliga un angajator sa depuna declaratia D112.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va adresati Casei de Pensii de care apartineti cu domiciliul.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare sami482001 sami482001 Buna ziua Am aflat ca ar exista o prevedere legala conform careia, o persoana caruia nu i s au platit pt anumiti ani sumele cuvenite catre casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca rodicasaizu rodicasaizu 1. Anii de studii superioare se considera vechime in munca? 2 . Daca firma la care lucrez nu a platit la stat impozitele si contributiile acesti ani sunt ... (vezi toată discuția)