avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Subiect activ infracþiunea de omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Subiect activ infracþiunea de omor

Bună seara,
De curând am citit în cartea domnului Mihail Udroiu analiza infracţiunii de omor. Toate bune şi frumoase până am ajuns la subiecţii infracţiunii şi am văzut că domnia sa consideră că poate fi subiect activ al acestei infracţiuni şi o persoană juridică, nu numai o persoană fizică.
Am stat şi am reflectat, dar nu am putut să îmi imaginez cum ar putea fi acest lucru posibil.
Dumneavoastră ce păreri aveţi?
Cel mai recent răspuns: GheorgheFloroiu , utilizator 23:18, 27 Mai 2013
Poate fi da.Verificati in site,mai este o intrebare identica,iar in raspunsuri se explica detaliat.Daca nu aveti nevoie de explicatii,luati-o ca atare,si nu veti gresi.O zi buna!
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
catalin1980, utilizator
Cătălin 1980, puteţi să vă argumentaţi răspunsul vă rog?
Poate indicaţi printr-un link şi topicul la care faceţi referire .Mulţumesc.
Instituita prin Legea nr. 278/2006 si avand un caracter general, raspunderea penala a persoanei juridice este incidenta si in cazul infractiunilor contra persoanei, daca sunt indeplinite conditiile generale instituite prin dispozitiile art. 19 ind1 C.pen. In cazul raspunderii penale a pers juridice, fapta in materialitatea sa este savarsita tot de o persoana fizica ce actioneaza in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. Actionand in acest mod persoana fizica face posibila atragerea raspunderii penale a pers juridice, distincta de raspunderea penala a persoanei fizice. Raspunderea penala a pers juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea infractiunii. In consecinta, persoana juridica va fi considerata subiect activ al infractiunii si va raspunde pentru savarsirea infractiunilor contra persoanei, indiferent de calitatea avuta la comiterea faptei.
Intr-adevar la prima vedere pare cam imposibil,insa analizand in detaliu se pare ca se poate.Sunteti de alta parere?
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
catalin1980, utilizator
Sigur că există răspunderea penală a persoanei juridice .Dar nu m-aţi convins prin acest citat ( apropos, aţi uitat să menţionaţi sursa).
Adică,în concret, cum ar putea săvâşi persoana juridică , în mod nemijlocit, o infracţiune de omor.
Sub aspect punitiv, cunoscând faptul că pentru persoana juridică sancţiunea constă într-o amendă , cum va fi individualizată pedeapsa?
Mă gândesc că totuşi utilizatorul ar dori nişte explicaţii mai susţinute. Mulţumesc.
Din ceea ce aţi spus dvs. domnule Cătălin, înţeleg că va fi trasă la răspundere atât persoana fizică, cât şi persoana juridică.
Persoana fizică ce comite infracţiunea de omor, o comite în numele persoanei juridice, în interesul acesteia, sau în realizarea obiectului de activitate al acesteia. Ce nu înţeleg eu este cum se va putea demonstra vinovăţia persoanei juridice în situaţia expusă de dvs.?

Alte discuții în legătură

Omor - persoana juridica? ebyeby ebyeby Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta \"nu poate fi persoana juridica\" nu era raspuns la \"Subiectul activ al infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Raspunderea penala a persoanei juridice mars0212 mars0212 Am si eu niste intrebari despre relativ nou introdusa raspundere penala a persoanei juridice. O sa incep cu : in ce cazuri se angajeaza? Din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
Codul penal cozmaiulian cozmaiulian se prescrie o fapta penala dupa un anumit timp ?? (vezi toată discuția)