avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Omor - persoana juridica?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Omor - persoana juridica?

Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta "nu poate fi persoana juridica" nu era raspuns la "Subiectul activ al infractiunii de omor calificat:"
Asadar intrebarea mea ar fi:
Poate o persoana juridica sa fie subiect activ al unor infractiuni precum omorul?
Cel mai recent răspuns: Avocat Maritim , utilizator 11:36, 10 Februarie 2019
Nu dupa parerea mea.
Persoana juridica este doar o fictiune a dreptului. Subiectul activ al infractiunii de omor poate fi orice persoana fizica responsabila, deoarece legea nu cere ca subiectul activ sa aiba o calitate anume.
Instituita prin Legea nr. 278/2006 si avand un caracter general, raspunderea penala a persoanei juridice este incidenta si in cazul infractiunilor contra persoanei, daca sunt indeplinite conditiile generale instituite prin disopzitiile art. 19 ind1 C.pen. In cazul raspunderii penale a pers juridice, fapta in materialitatea sa este savarsita tot de o persoana fizica ce actioneaza in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. Actionand in acest mod persoana fizica face posibila atragerea raspunderii penale a pers juridice, distincta de raspunderea penala a persoanei fizice. Raspunderea penala a pers juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea infractiunii.
In consecinta, persoana juridica va fi considerata subiect activ al infractiunii si va raspunde pentru savarsirea infractiunilor contra persoanei, indiferent de calitatea avuta la comiterea faptei.
Sper ca esti lamurit acum, infractiunea de omor calificat atrage intotdeauna raspunderea penala a persoanei fizice, iar persoana juridica poate fi de asemenea trasa la raspundere penala pt daune daca este cazul si daca poate fi vorba de o persoana juridica, destul de putin probabil in cazul acestei infractiuni.
Nu poate fi o persoana juridica.
Foarte frumos si corect explicat! Multumim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect activ infracþiunea de omor GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, De curând am citit în cartea domnului Mihail Udroiu analiza infracţiunii de omor. Toate bune şi frumoase până am ajuns la subiecţii ... (vezi toată discuția)
Raspunderea penala a persoanei juridice mars0212 mars0212 Am si eu niste intrebari despre relativ nou introdusa raspundere penala a persoanei juridice. O sa incep cu : in ce cazuri se angajeaza? Din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
Omor izabela_wt izabela_wt Buna ziua. Unchiul meu a fost omorat de curand, de doi oameni, un adult si un minor. L-au urmarit pana acasa si au inceput sa-l bata, sarind cu picioarelt pe ... (vezi toată discuția)