avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Temei legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Temei legal

Buna ziua,
imi puteti spune va rog daca este vreun temei legal in care se poate actiona in cazul in care la locul de munca unele persoane au spus neadevaruri despre o persoana, iar in urma acestei situatii s-a luat masura de a fi mutata pe alt post persoana respectiva? Acelei persoane i s-a stricat reputatia si nu este ok pe postul pe care a fost mutata.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 27 Mai 2013
Calomnia este incriminata de Codul Penal.
Acea persoana are dreptul la demnitate in munca. Acesta este un principiu constitutional si angajatorul este obligat sa vegheze la respectarea lui.
In concluzie, persoana respectiva are dreptul la conditii decente de munca, de a nu fi hartuit de catre angajator sau colegii de munca, de a nu fi jignit sau discriminat, de a nu i se da dispozitii venite de la superiori ce nu pot fi indeplinite, ori sunt nelegale sau date cu rea credinta.

Art. 12 lit. a din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, prevede ca angajatorul are obligatia sa prevada in regulamentele interne sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin actiuni de discriminare directa sau indirecta (bazate pe sex).

Angajatorul trebuie sa prevada instructiuni/masuri in regulamentele interne menite sa combata efectele negative ale discriminarii, incalcarii demnitatii la locul de munca.

În cazul în care un salariat consideră că i-a fost încălcat dreptul la demnitate în muncă, acesta poate acţiona angajatorul la instanţele judecătoreşti, potrivit Codului muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni disciplinare stromelectro stromelectro Buna ziua Imi puteti spune ce sanctiuni disciplinare, in conditiile prevazute de lege, se pot da angajatilor care incalca demnitatea personala a altor ... (vezi toată discuția)
Roi ( regulament ordine interioara) adiadi28 adiadi28 Un regulamenu de ordine interioara trebuie declarat la vre`o una din isntitutiile publice? Trebuie avitat sau autorizat de vre`o institutie publica ? Sau pur ... (vezi toată discuția)
Jigniri adresate angajatilor kamiutz kamiutz Seful nostru este din alta tara si ne jigneste la tot pasul. \\"sunteti facuti/nascuti doar ca sa deranjati! \\" ; \\"romani de cacat! \\" ; \\"sunteti ... (vezi toată discuția)