avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI ( regulament ordine interioara)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI ( regulament ordine interioara)

Un regulamenu de ordine interioara trebuie declarat la vre`o una din isntitutiile publice?
Trebuie avitat sau autorizat de vre`o institutie publica ?
Sau pur si simplu cum crede firma respectiva ca il face si el este legal?
Vreau sa stiu in ce forma este un ROI legal sau ilegal!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 14 Ianuarie 2014
1. Regulamnetul intern nu se depune spre autorizare/ avizare la nicio institutie publica.

2. Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.

3. Art. 243 C.mun.
(1) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
(2) Obligaţia de informare a salariaţilor cu privire la conţinutul regulamentului intern trebuie îndeplinită de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecărui salariat cu privire la conţinutul regulamentului intern se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, după caz, prin conţinutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afişează la sediul angajatorului.
Conf art 242 CM regulamentul intern cuprinde cel puţin următoarele categorii de dispoziţii:
a) reguli privind protecţia, igiena şi securitatea în muncă în cadrul unităţii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii;
c) drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor;
d) procedura de soluţionare a cererilor sau a reclamaţiilor individuale ale salariaţilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare şi sancţiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalităţile de aplicare a altor dispoziţii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor.
Se mai adauga prev art 18 OUG 96/2003 conform carora pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în munca a salariatelor gravide şi/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unităţilor trebuie sa conţină măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securitatea în munca a acestora, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale celorlalte acte normative în vigoare.
Dar si prev. art 8 din Lg 202/2002 conform careia pentru prevenirea şi eliminarea oricăror comportamente, definite drept discriminare bazată pe criteriul de sex, angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să asigure egalitatea de şanse şi de tratament între angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispoziţii pentru interzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex în regulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamentele interne ale unităţilor;
b) să prevadă în regulamentele interne ale unităţilor sancţiuni disciplinare, în condiţiile prevăzute de lege, pentru angajaţii care încalcă demnitatea personală a altor angajaţi prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare, prin acţiuni de discriminare, astfel cum sunt definite la art. 4 lit. a)-e) şi la art. 11;

adiadi28 a scris:

...
Vreau sa stiu in ce forma este un ROI legal sau ilegal!Daca aveti vreo nelamurire cu privire la o prevedere din reg.intern incercati s-o postati in Forum sa vedem despre ce este vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern 2011- intocmire nicoletacristina nicoletacristina Buna ziua. Sunt asistent manager la o firma si trebuie sa intocmesc regulamentul intern al firmei. Problema mea este ca nu am mai facut acest lucru pana acum. ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa contina regulamentul inern alealex alealex regulamentul intern trebuie sa contina si dispozitii privitoare la anticoruptie? (vezi toată discuția)
Roi cornelia_plugaru cornelia_plugaru As avea si eu nevoie de un regulamet de ordine interioara varianta actualizata 2011 am inteles ca s-a modificat dar nu gasesc varioanta actualizata. (vezi toată discuția)