avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Speta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Speta

Nu inteleg la ce vrea sa faca referire aceasta speta. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca este posibil.

In cauzele penale in care procurorul nu participa la dezbateri, termenul de apel curge de la inregistrarea la parchet a adresei de trimitere a dosarului ( art. 363, al. 2, teza I C. pr. pen.). Aratati in ce masura isi mai gasesc aplicarea aceste prevederi, tinand cont ca, prin Legea 356 / 2006, s-a modificat art. 279, al. 2 C.pr.pen., astfel incat plangerea prealabila nu se mai poate adresa direct instantei.
Cel mai recent răspuns: maite21 , utilizator 23:49, 27 Mai 2013
Nu-si mai gasesc aplicare aceste prevederi pentru ca,cf. art.385' lit.d' cpp,sentintele privind infractiunile pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate pot fi atacate numai cu recurs.In speta d-voastra este vorba de termenul de apel.Asta ar fi raspunsul dupa parerea mea la speta.
In vechea reglementare ,sentintele privind infractiunile la care era necesara plangerea prealabila puteau fi atacate cu apel. in cazul asta isi putea gasi aplicabilitate sau nu,in functie de cum fusese participarea procurorului obligatorie sau nu:A participat la dezbateri-termenul de apel curge de la pronuntare.Nu a participat-termenul de apel curge de la data inregistrarii la parchet a adresei de trimitere a dosarului.Dar era greu de spus din speta ptr.ca era posibil ca procurorul sa fi sesizat instanta prin rechizitoriu,deci participarea lui obligatorie la dezbateri si in concluzie termenul de apel curge de la pronuntare,sau actul de sesizare al instantei sa fi fost plangerea,procurorul sa nu fi participat la dezbateri,iar termenul de apel sa curga de la data inregistrarii la parchet a adresei de trimitere a dosarului.Sper ca ati inteles.O seara frumoasa.
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
catalin1980, utilizator
Da, am inteles . Initial, speta mi s-a parut cam ambigua, dar acum m-am lamurit.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel peste termenul legal melinaR melinaR apelul formulat de partea vatamata si de procuror la o sentinta penala din data de 15.11.2007 este formulata la data de 26.06.2008 ce se poate face procesul in ... (vezi toată discuția)
Recurs dupa 6 luni pentru lipsa comunicare georgiana.td georgiana.td Am primit o amenda penala pt. o infractiune legata de circulatie. Amenda e foarte mare , am incercat sa fac un credit sa o platesc , dar nu am reusit inca. ... (vezi toată discuția)
Recurs peste termen, admisibilitate si notiunea de participare la judecata carcotasul carcotasul codul de procedura penala prevede posibilitatea introducerii recursului peste termen, facandu-se trimitere la art.356 care reglementeaza apelul peste ... (vezi toată discuția)