avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minori catre bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minori catre bunici

am aflat despre o situatie si va cer si dvs ajutorul: parintii a 2 copii minori, dupa certuri, scandaluri, despartiri, etc, au hotarat sa se impace. in toata perioada foarte grea, mama a stat cu copiii la parintii ei. acum cei doi s-au "impacat", au luat cop[iii si stau cu chirie in conditii improprii cresterii si ingrijirii normale a unor copii, nu au serviciu, in schimb au vicii, si bunicii, care de fapt au crescut acesti copii ar vrea sa ii ia de la acesti"parinti".mentionez ca si copiii vor la bunici.au amenintat chiar ca vor fugi de la parinti. ce se poate face pe cale legala?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:31, 6 Martie 2009
Legal nu se poae. Mai intai parintii ar trebui decazuti din drepturile parintesti. Pentru inceput poate fi sesizata autoritatea tutelara.
Sesizati autoritatea tutelara si solicitati in temeiul disp. OUG nr.26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate (Legea nr.108/1998) incredintarea sau plasamentul minorilor.
In urma anchetelor sociale si a cercetarilor facute de catre autoritatea tutelara, se vor stabili masuri de protectie a minorilor (eventual si decaderea din drepturile parintesti ale parintilor) si daca indepliniti conditiile cerute de lege, minorii ar putea sa fie dati in plasament catre dvs. Ulterior, poate si incredintati, depinde...
Fapta/faptele parintilor poate/pot constitui si infractiuni prevazute de art.306 C.pen., Relele tratamente aplicate minorului ori art.314 C.pen. Punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se ingriji.

Av. Cermak Iuliana
Ar trebui sa faceti sesizare la telefonul copilului 983 sau sa sesizati in scris Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul copilului. In cadrul acestei institutii este constituit un serviciu de consiliere si interventie in regim de urgenta pentru copilul abuzat, neglijat si exploatat, care se deplaseaza in teren in vederea evaluarii situatiei. Daca se constata abuzul parintilor copii sunt luati si dusi intr-un astfel de centru, si pentru ei se instituie plasamnetul in regim de urgenta. In 48 de ore se introduce la Tribunal cerere pentru inlocuirea pl. in regim de urgenta cu o masura de protectie speciala la un asistent maternal, la bunici( daca se dovedese pe baza anchetei sociale si a vizitelor efectuate de asistenti sociali) sau se mentine masura plasamentului in regim de urgenta la centru repsectiv. In cadrul acestei cereri se poate solicita decaderea parintilor din drepturile parintesti. V-am oferit pe scurt cateva informatii, avand in vedere situatia de fapt trebuie sa contactati institutia sus-amintita cat mai repede posibil.

Tin sa atrag atentia doamnei av.Cermak Iuliana ca OUG nr.26/1997a fost abrogata prin legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Va multumesc, d-na adabia, interventia dvs. este mai mult decat utila, imi cer scuze pentru temeiul legal invocat eronat (din graba!)...

Av. Cermak Iuliana



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plasament in regim de urgenta RADUGABY RADUGABY Va rog sa ma indrumati unde ar trebui sa merg pt ai da bunicii tutela copiilor respectiv 3 ani si 4 ani deoarece ambi parinti sunt arestati. daca nu se face un ... (vezi toată discuția)
Cum poate o bunica sa obtina tutela sau sa isi ia nepotii in adoptie alyna_mari alyna_mari buna ziua As vrea sa stiu daca mama mea fiind bunica minorilor poate sa ia copii surori mele in adoptie sau sub tutela. ce ar trebui sa faca? copii in ... (vezi toată discuția)
Incuviiþare sau stabilire dom.minor sca baloisibaloi sca baloisibaloi Bună ziua stimaţi colegi, Vă rog să vă spuneţi o părere autorizată legată de următoarea speţă. Minor din afara căsătoriei vârsta 2 ani, ... (vezi toată discuția)