Nu inteleg ce soi de lege fiscala este asta...
Care este motivatia logica pentru care PRACTIC trebuie sa platesc in acelasi an de 2 impozit... O data pentru anul trecut si inca o data (aproape aceeasi suma) plata anticipata pentru anul in curs...
Nu este mai LOGIC si mai NORMAL sa platesc pentru anul in curs, la inceputul anului viitor in baza declaratiei fiscale pe care o depun???
DE CE STATUL TREBUIE SA INCASEZE ANTICIPAT??? CE FACE MARIA SA, STATUL, PENTRU CONTRIBUABIL CA SA MERITE SA INCASEZE ANTICIPAT???? In plus, stimabilii functionari publici nu stiu sa informeze sau sa scrie ce reprezinta taxele platite.... pe toate chitantele sunt numite "IMPOZITE DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE" ... nu conteaza ca sunt plati anticipate, ca sunt impozite pe anul trecut, nici macar anul nu este trecut... Functionarul public nu a aflat ca exista si alte metode de transmitere a declaratiei de impunere (alta decat RECOMANDAT, prin posta, cu semnatura de primire...)
Ca si dumnealor, lucram in timpul zilei si ajungem acasa mult dupa ora de inchidere a postei. Si, poate parea curios, lucram si sambetele. Nu-mi permit sa stau ore intregi la coada la posta sa-mi ridic "recomandata"... Daca lasa plicul pur si simpul in cutia postala, ce o sa se intample??? Nu se inghesuie nimeni sa-mi plateasca impozitul daca-mi gaseste plicul... Si... domnilor... s-a descoperit intre timp internetul... e-mailul... ca tot se solicita in declaratia 200. Nu e mai simplu asa?? Vom fi si noi informati la timp... fara sa se aplice nu stiu ce penalitati, ca ti-ai permis sa fii la munca in loc sa astepti postasul....
Va multumesc tare mult pentru interventii/lamuriri...:) Tot cautand pe forum diverse pareri legate de activitatea pe care o desfasor am aflat cu stupoare ca in afara de impozit 16% plus impozit anticipat, PFA-ul (chiar daca este angajat in paralel si la o firma) este OBLIGAT prin lege sa plateasca inca o data 6.5% CASS. Descopar pe zi ce trece ca legislatia romaneasca este pur si simplu absurda... atata vreme cat eu, ca cetatean nu am decat obligatii catre stat si in schimb, atunci cand imi "permit" sa ma imbolnavesc sunt obligata sa merg la clinici particulare unde sunt tratata daca nu cu mai multa decenta, macar cu mai mult respect... nu vad de ce am OBLIGATIA sa platesc CASS de 2 ori pt. 1 singura persoana...Si culmea.... trebuie sa ma duc eu de buna voie sa inchei un contract pe PFA cu casa de asigurari... Dar daca eu nu stiam despre lucrul asta.. pur si simplu nu aflam de pe forumuri (slava Domnului ca ele exista...) plateam penalizari pana la + infinit? Nu trebuie sa fii instiintat acasa ca ai de plata CASS ... Eu sunt PFA, deci nu am angajat contabil/ avocat care sa ma traga de maneca in sensul ca a aparut legea X sau Y... si nici timp sa citesc Monitoare Oficiale toata ziua...ESTE ADEVAT CA EXISTA LEGEA ACEASTA??? Multumesc mult.
Vestea rea este ca sunteti obligata sa platiti sanatatea, chiar daca aveti si calitatea de salariat, vestea buna este ca nu e 6,5% ci, 5,5%.fiti fara grija ca cei de la sanatate afla ca aveti venituri din activitati independente si va trimit somatia de plata.
Multumesc inca o data pentru raspuns. Daca o sa am nevoie vreodata de adeverinta pentru vreo eventuala spitalizare de unde o iau??? De la mine (PFA) sau de la locul de munca unde am CM??? ... sau din ambele parti??? ... si medicii vor fi foaaaaaaaaaaarte impresionati si ma vor trata de 2 ori mai bine...:)) . Interesant este ca eu mi-am inceput activitatea aceasta in 2007 si de atunci n-am primit nimic de la sanatate... Ma atentioneaza dupa 5 ani, cu penalizarile de rigoare??? Am vorbit si cu alti colegi ai mei, traducatori - PFA si, sincer, niciunul nu auzise ca trebuie sa mergi din proprie initiativa la Sanatate sa-ti inchei un alt contract, odata ce mai ai unul incheiat pe numele tau la firma la care lucrezi...
Avand in vedere modul de functionare al institutiilor statului, e de inteles.... insa, acum ca am certitudinea ca nu scap de aceasta dubla taxare, o sa le-o iau inainte si ma "predau" inainte sa ma trezesc cu penalitati... Oare in afara de 16% +plata anticipata pe anul in curs + 5,5% CASS mai am vreo obligatie fata de statul roman pentru faptul ca respir aerul Romaniei???:D:D:D
Contabilitate pfa
Roxie
Buna seara.
Sunt PFA la inceput de drum, si as avea nevoie de sfaturi legate de tinerea contabilitatii si declaratiile la Administratia Financiara.
Pentru ... (vezi toată discuția)