As avea si eu o intrebare. Am semnat 3 contracte pentru 2 ani cu un agent literar olandez, care din pacate a decedat recent, (la putin timp dupa semnarea contractelor) inainte sa incheie vre-un contract cu vre-o editura pentru mine. Ce se intampla acum cu acele contracte semnate cu agentul? Cineva mi-a spus ca agentul nu avea asociati, lucra singur. Am trimis mai multe scrisori la adresa de e-mail a agentului si a agentiei, intreband de valabilitatea contractelor, dar nu am primit nici un raspuns. Nici pe site-ul agentiei nu apare numele altui agent sau alta adresa de contact decat al agentului decedat. Ce pot sa fac? Pot sa indraznesc sa contactez alt agent cu care sa semnez alt contract pentru acele lucrari sau trebuie sa astept sa treaca cei 2 ani ca sa expire contractele?
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat daca se poate ca nu mai stiu ce sa fac. Aceste contracte cu agentul literar au fost singura mea speranta pentru o viata mai decenta, pentru ca in 2009 mi-am pierdut si serviciul si avand si varsta pe care o am,(56 de ani) nu mai am sanse sa fiu angajata.
Multumesc foarte mult.
Viorica V.:(
in primul rand trebuie sa vedeti carei legi i se supune contractul (legii olandeze sau legii romane). In al doilea rand trebuie vazut daca contractul prevede conditii privind transmiterea drepturilor si obligatiilor catre terti si care sunt conditiile de terminare ale contractului. In al patrulea rand trebuie sa vedeti calitatea agentului in contract (persoana fizica autorizata, reprezentant al unei companii).
va sfatuiesc sa apelati la un avocat si sa-i prezentati acestuia toate documentele semnate.
Contractul se supune legii olandeze, agentul este reprezentantul agentiei, iar despre termen:
"This Agreement shall have an initial term of two (2) years, beginning on the date of signing this Agreement, and for successive one (1) year periods thereafter, unless either party gives the other written notice, at least sixty (60) days prior to the end of the initial term, or any extended term, that the employment is to terminate. “Term” as the word is used in this Agreement, refers to the full term of this Agreement as it may be extended as described here. In the instance that both parties wish to terminate this agreement, it can be ended at the point of convenience of both parties by mutual written Agreement."
conf conditiilor contractuale, va sfatuiesc sa faceti un research privind statusul persoanei juridice a agentiei in Olanda- trebuie cumva sa fie sub procedura similara dizolvarii coordonata de un fel de lichidator. In caz contrar, trebuie sa consultati un avocat olandez privind conditia in care puteti termina contractul, daca nu cumva prin disparitia persoanei juridice conf dreptului Olandez, se termina si contractul. Trebuie sa verificati aceste aspecte.