avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitate retinere cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitate retinere cotizatie sindicat

Intr-o organizatie cu Sindicat, salariatilor care nu sunt membri de sindicat li se retine ocotizatie in cuantum mai mic decat membrilor de Sindicat.
Este legala aceasta retinere?
Daca nu este legala se poate recupera suma retinuta?
Mentionez - cotizatia salariatilor care nu sunt membri de Sindicat este prevazuta in Contractul Colectiv de munca aplicabil.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:44, 28 Mai 2013
Daca prevederea respectiva exista in CCM aplicabil, atunci asa se aplica.
Cred ca ar trebui sa fi fost specificata si in CIM semnat la angajare, asa se procedeaza. Verificati-va CIM, dupa paragraful cu concediul de odihna.
Aceasta prevedere exista in mai multe CCM, cred ca sindicatele au inserat-o in ideea ca acel CCM se aplica si la angajatii care nu sunt membri de sindicat, beneficiind astfel si de prevederile favorabile pe care le obtin la negocieri. In plus, in CCM se mai prevede, de obicei, ca acele contributii ale nemembrilor de sindicat se contabilizeaza separat si sunt folosite doar pentru anumite scopuri.

In CCM la firma unde lucrez se specifica in CCM:

ART.XXX
(1)Salariatii care nu sunt membri de sindicat vor contribui la fondurile organizatiilor sindicale cu o cotă parte din salariul de bază, egala cu cotizatia stabilita de organizatia sindicala respectiva.
(2) Fondurile rezultate din aceste cote vor fi folosite de către organizatiile sindicale pentru acoperirea unor cheltuieli legate de:
- solutionarea unor eventuale litigii ;
- organizarea unor cursuri de perfectionare în domeniul relatiilor de muncă ;
- organizarea unor întruniri, conferinte, intâlniri consultative cu experti si reprezentanti ai administratiei ;
- consulting în vederea pregătirii viitoarelor contracte colective de muncă.
(3)Sumele încasate de la salariatii care nu sunt membri de sindicat vor fi evidentiate în cont analitic separat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

contributia nemembrilor de sindicat amisilisteanu amisilisteanu Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat? (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat giulia75 giulia75 as dori sa stiu si eu cuantumul cotizatiei sindicat la un membru si la un nemembru al acestuia? (vezi toată discuția)
Contributie sindicat pentru nemembrii de sindicat iuliandum iuliandum Buna ziua, Situatia se afla in felul urmator: Am fost membru de sindicat pana cand am fost exclus din aceasta organizatie intrucat am semnat o plangere ... (vezi toată discuția)