avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Noutati referitoare la eliberarea extraselor ...
Discuție deschisă în Traduceri

Noutati referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila în baza Conventiei nr. 16

In baza prevederilor Legii nr. 65/2012 prin care Romania a aderat la Conventia nr. 16 in anul 2012, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea normelor metodologice de punere in aplicare a Conventiei nr. 16 in Romania, documentul putand fi consultat pe site-ul propriu al institutiei timp de 20 zile de la publicare. [ link extern ]

Conform articolului publicat de Avocatnet link-ul de mai jos, extrasele multilingve ale actelor de stare civila, eliberate in conditiile Conventiei nr.16, de catre autoritatile competente ale statelor parti la aceasta Conventie, altele decat Romania, sunt recunoscute de catre autoritatile si institutiile publice romane fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza in aceleasi conditii ca si certificatele de stare civila.

In acelasi timp, extrasele multilingve ale actelor de stare civila eliberate in Romania vor fi recunoscute de catre toate statele parti la Conventia nr.16: "Extrasele multilingve ale actelor de stare civila privind nasterea, casatoria sau decesul, denumite in continuare extrase multilingve, eliberate de autoritatile romane, sunt documente cu aceeasi putere doveditoare ca si certificatele de stare civila si se folosesc de catre titulari si persoanele indreptatite exclusiv in fata autoritatilor straine din statele parti la Conventia nr. 16", se precizeaza in norme.

Modelele extraselor multilingve ale actelor de stare civila (nastere, casatorie, deces) ce vor fi eliberate de autoritatile romane, cererea si procedura de eliberare a acestora pot fi consultate in articolul mentionat aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Conventia 16 intra in vigoare in 5 iunie 3013 dar finalizarea si publicarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor acesteia vor amana data la care vom putea beneficia de utilizarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila.
L.C.



Alte discuții în legătură

Informatii utile despre conventia nr. 16 referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila Laura Ciobeica Laura Ciobeica Dupa cum stim, Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi ... (vezi toată discuția)
Legea care prevede cã actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fãrã a fi necesarã apostila a fost promulgatã, urmeazã publicarea în m.o. Laura Ciobeica Laura Ciobeica Legea care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere multilingv nagyflorina nagyflorina buna , ma intereseaza daca certificatul de nastere multilingv eliberat de autoritatile romane, trebuie tradus ? cei de aici din Germania imi cer sa il traduc , ... (vezi toată discuția)