avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Informatii utile despre Conventia nr. 16 referitoare ...
Discuție deschisă în Traduceri

Informatii utile despre Conventia nr. 16 referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila

Dupa cum stim, Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost publicata in M.O. partea I, nr. 277, in data de 26 aprilie 2012, urmand sa intre in vigoare la 120 de zile de la publicare, adica spre finalul lunii august.

Potrivit Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Legea nr. 121/2005, apostila vizeaza un spectru larg de acte oficiale emise de autoritatile statale, inclusiv documentele de stare civila, in timp ce Conventia nr. 16 priveste doar extrasele multilingve de pe actele de stare civila.

Statele semnatare ale prezentei conventii, dorind sa imbunatateasca procedurile de eliberare a extraselor multilingve ale unor acte de stare civila, in special cand acestea sunt destinate utilizarii in strainatate, au convenit asupra celor ce urmeaza:

ARTICOLUL 1
Extrasele de pe actele de stare civila constatatoare ale nasterii, casatoriei sau ale decesului sunt intocmite, atunci cand o parte interesata o cere sau atunci cand utilizarea lor necesita o traducere, in conformitate cu formularele A, B si C, anexate la prezenta conventie. Fiecare stat contractant elibereaza aceste extrase in exclusivitate persoanelor cu drept de obtinere a copiilor conforme cu originalul.

ARTICOLUL 2
Extrasele sunt intocmite in baza datelor initiale si a mentiunilor operate ulterior pe acte.

ARTICOLUL 3
Fiecare stat contractant are posibilitatea sa completeze formularele anexate la prezenta conventie cu rubrici si simboluri care vor indica alte date sau mentiuni continute in act, cu conditia ca acest text sa fie in prealabil aprobat de Adunarea Generala a Comisiei Internationale de Stare Civila. Totodata, fiecare stat contractant are posibilitatea sa adauge o rubrica destinata unui numar de identificare.

ARTICOLUL 4
Toate inscrierile pe formulare sunt efectuate cu caractere latine de tipar; ele pot de asemenea sa fie inscrise cu caracterele limbii utilizate la intocmirea actului in temeiul caruia se elibereaza extrasul.

Continuarea articolului publicat de Avocatnet si anexa cu formatul si continutul formularelor se regasesc la urmatoarele linkuri:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
L.C.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 12:21, 9 Octombrie 2013
Desi cu foarte mare intarziere ... multumim pentru informatii!!!
Legea nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost publicata in M.O. partea I, nr. 277 din 26 aprilie 2012. Legea va intra in vigoare in termen de 120 de zile de la publicare, in a doua jumatate a lunii august.
www.avocatnet.ro/content/for...

***UPDATE***

Astazi, 23 august, s-au implinit 120 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr. 65/2012 pentru aderarea Romaniei la Conventia nr. 16 care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila.

In termen de 60 de zile, Ministerul Administratiei si Internelor va trebui sa elaboreze normele de punere in aplicare ale prevederilor Conventiei si vom avea precizari in ceea ce priveste intocmirea acestor extrase multilingve, circuitul lor si eventuale proceduri pentru obtinerea si depunerea acestora la institutiile competente.

Avocatnet a publicat astazi articolul actualizat referitor la aceasta Conventie si poate fi citit aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
In cele din urma au fost publicate si normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16.

Prin Hotararea de Guvern nr. 727/2013 s-au aprobat Normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila, semnata la Viena la 8 septembrie 1976. H.G. nr. 727/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 608 din 30 septembrie 2013 si intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii.

Pentru detali, puteti citi integral articolul publicat de Avocatnet, in linkul de mai jos: www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Octombrie 2013
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea care prevede cã actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fãrã a fi necesarã apostila a fost promulgatã, urmeazã publicarea în m.o. Laura Ciobeica Laura Ciobeica Legea care prevede ca actele de stare civila vor fi recunoscute de alte state fara a fi necesara apostila a fost promulgata de presedintele Romaniei, Traian ... (vezi toată discuția)
Noutati referitoare la eliberarea extraselor multilingve ale actelor de stare civila în baza conventiei nr. 16 Laura Ciobeica Laura Ciobeica In baza prevederilor Legii nr. 65/2012 prin care Romania a aderat la Conventia nr. 16 in anul 2012, [u]Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice ... (vezi toată discuția)
Extrasele multilingve ale actelor de stare civila gicagxg gicagxg extrasele multilingve ale actelor de stare civila sunt recunoscute in romania si daca da de cand ? va rog sa ma ajutati cei care stiti cu siguranta meci ... (vezi toată discuția)