avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Bună ziua,
vă rog să-mi spuneţi suntem doi fraţi în 2000 tatăl meu vitreg(fratele este fiul lui) a decedat a fost dezbătută succesiunea după el iar mama a donat partea care îi revenea din moştenire ca soţ supravieţuitor fiului fratelui meu( adică 1/8 din partea de casă şi teren) a decedat şi mama aş dori să ştiu dacă la succesiune se ia în calcul doar cele 4/8 din casă care îi revine mamei sau şi 1/8 care a fost donată.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:15, 29 Mai 2013
Buna ziua,
Doar partea ramasa mamei.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Dacă imobilul constituie singura avere a mamei, atunci se pune problema încălcării rezervei succesorale prin actul de donaţie.

Înţeleg că este vorba despre fraţi uterini, ambii cu vocaţie succesorală după mamă.

Dacă mama nu a avut alte bunuri, rezerva dumneavoastră ar fi fost de 5/32 din casă (jumătate din cota legală, ţinînd seama şi de cota donată).

Din ceea ce a lăsat mama dumneavoastră (4/8, sau 16/32 din imobil) veţi dobîndi 8/32 din întregul imobil, ceea ce înseamnă mai mult decît rezerva.

În aceste condiţii, nu puteţi cere reducţiunea donaţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moaºtenire. cote cuvenite. lidy lidy am o nelămurire tata vitreg şi mama au 2 copii 1 copil comun (X ) şi eu (Y)doar al mamei din altă căsătorie, tata vitreg a murit în 2007 ,a fost ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune nedezbatuta, consecinte crissa1 crissa1 Daca tata detine o casa din prima casatorie, mama mea decedand ,iar eu nu am deschis o succesiune in privinta mostenirii, tatal meu s-a racasatorit . Daca ... (vezi toată discuția)
Contract donație teren Nick 3791 Nick 3791 Tatăl meu a moștenit o suprafață de teren (decedați ambii părinții) fiind unicul moștenitor.Din prima căsătorie a lui ,am rezultat trei copii,din a ... (vezi toată discuția)