avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Informare pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Informare pensie anticipata

Sunt nascuta pe data de 19.06.1958 sex feminin.Sunt inginer cu o vechime in munca de 28 ani si 5 ani de facultate. Cand pot iesi la pensie anticitat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:28, 29 Mai 2013
- limita varsta = Iulie 2019 - la o vechime minima de 15 ani
- pensie anticipata partiala = Iulie 2014 - daca aveti la aceasta data o vechime de 31 ani si 1 luna
*** Perioada de facultate se valorifica DOAR la pensionarea de limita de varsta
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Bruta, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Legea 263/2010

Art. 62


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).


Art. 65


(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) si g).

ART. 49

(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.


BODEALEX:

1. De unde stiti ca si perioada de cursuri la seral este asimilata stagiului de cotizare la pensii?

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata pt barbati giorgio24 giorgio24 As dori sa stiu daca la pensionare anticipata cu o vechime in munca de 43 ani si virsta de 61 ani,se scoate armata din anii de vechime?Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Perioada de somaj indemnizat = stagiu de cotizare la pensie? StanaMihai StanaMihai As vrea sa stiu daca somajul constituie vechime in munca.De ce intreb acest lucru,deoarece am 34 ani vechime si intru in somaj se completeaza cu acest an de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala gabinino gabinino La stabilirea stagiului de cotizare, pentru acordarea pensiei anticipata partial, se ia in considerare si perioada de somaj (1 an)? Multumesc! (vezi toată discuția)