avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Curs de prim ajutor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Curs de prim ajutor

Buna ziua,

Exista prin vreo lege reglementat faptul ca toti angajatii unei firme sunt obligati sa aibe cursul de prim ajutor? Sau ca la un anumit numar de angajati este obligatoriu ca un anumit numar de angajati sa aibe un astfel de curs?

Va rog sa-mi precizati, daca aflati, numarul exact al legii si al articolului.

Multumesc,
Mirela
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 17:50, 29 Mai 2013
Art. 10. din legea 319/ 2006 privind securiatea muncii
” (1) Angajatorul are urmatoarele obligatii:

a) sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, adaptate naturii activitatilor si marimii intreprinderii si/sau unitatii, tinand seama de alte persoane prezente;

(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze lucratorii care aplica masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor.

(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii.”

jee a scris:


(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii.”




S-a mai discutat asta pe acest forum. Instruirea lucratorilor nu inseamna in mod obligatoriu urmarea unui curs. Instruirea se poate organiza la nivelul unitatii in baza instructiunilor proprii de acordare a primului ajutor.
Nu exista nici o reglementare legala care sa oblige urmarea unui curs de prim ajutor pentru lucratorii desemnati sa aplice masurile de prim ajutor.

Exista o prevedere dar numai pentru unităţile industriale cu pericol potenţial de emisii de gaze toxice şi/sau explozive si anume NORMATIV din 2 mai 2007 (MINISTERUL MUNCII, Nr. 391 din 2 mai 2007 PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 19 iunie 2007 ) privind organizarea activităţii de intervenţie şi salvare prin care se impune ca numarul salvatorilor sa reprezente cel puţin 2% din efectivul unităţii si care trebuie instruit şi autorizat de către INSEMEX Petrosani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curs de prim-ajutor rrramor rrramor In ce lege este specificat faptul ca in cadrul fiecarei societati trebuie sa existe cel putin o persoana care sa fi urmat cursurile de prim-ajutor? Nu vorbesc ... (vezi toată discuția)
Punct sanitar cu ambulanta katalin64 katalin64 Buna ziua!La o uzina chimica cu angajati peste 2500 este cumva obligat conducerea prin lege ca trebuie sa aiba un punct sanitar pentru urgente dotat cu ... (vezi toată discuția)
Directorul scolii ne poate obliga sa fim ,,responsabil cu prim ... Florentina110482 Florentina110482 Directorul scolii ne poate obliga sa fim,, responsabil cu prim ajutor \", într-o școală? Menționez că nimeni nu are studii medicale, iar un simplu curs ... (vezi toată discuția)