avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident masina

Buna ziua! As dori sa va cer o sugestie. Am accidentat o persoana in localitate . In urma accidentului persoana respectiva s-a ales cu doua fracturi(mana,picior).
Sa detaliez: mentionez ca mergeam regulamentar ,cand deodata in fata mea coboara brusc dintr-un alt autovehicul stationat pe carosabil pe banda mea de mers ,cu fata catre mine, cu linie continua fara sa se asigure. Nu am avut timp sa evit . Am solicitat politia si venind la fata locului au cercetat cazul. In urma acestuia mi s-au recoltat probe biologice(sange) rezultand alcoolemie zero. Am declarat eu si o alta persoana care se afla cu mine in masina ,ceea ce s-a intamplat. Soferul masinii din care a coborat victima nu a fost supus declaratiilor si nici probe de sange nu i s-au luat . Politia mi-a spus ca as fi nevinovat. Dupa 8 luni de zile politia mi-a cerut din nou declaratie.Un politist mi-a sugerat sa-i dau o suma de bani victimei sa nu dea drumul la dosar ,deoarece dosarul ar fi unul penal .
Va intreb daca acest dosar ar putea fi penal. Dupa parerea mea ,cred ca este unul civil .Va multumesc! Astept sugestiile dumneavoastra!
in ce calitate ati fost chemat a doua oara la politie? daca vi s-a sugerat sa va intelegeti cu victima atunci ar trebui sa faceti acest lucru fiind posibil ca acel dosar sa aiba natura penala mai ales ca este posibil ca victima sa fi depus plangere si sa fi anexat certificat medical cu privire la vatamarile suferite in urma accidentului.
De regula in acest fel se poate stinge litigiul.
Depinde de cate zile de ingrijiri medicale are victima, daca sunt sub 10 zile nu veti avea probleme dpdv al legii penale.
gabilore a scris:

In urma accidentului persoana respectiva s-a ales cu doua fracturi(mana,picior).


nu cred ca este posibil ca pentru fracturile de la mana si picior zilele de ingrijire medicala sa fie sub 10.

dosar penal cred ca este deschis intrucat in urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a unei persoane.
trebuie clarificate imprejurarile producerii accidentului printr-o expertiza tehnica judiciara avand in vedere ca victima a coborat dintr-o masina aflata stationata intr-o zona cu linie continua cu fata indreptata in sensul din care se deplasa masina care a produs accidentul!!

atat victima cat si conducatorul auto al vehiculului stationat aveau posibilitatea sa observe masina care a "produs" accidentul.

daca in raportul de expertiza se concluzioneaza ca accidentul a fost cauzat din vina exclusiva a conducatorului auto atunci acesta poate negocia cu victima "impacarea partilor" pentru a nu trimite procurorul dosarul in instanta.
In cazul in care vor fi necesare , pentru recuperare, mai mult decat 60 de zile de ingrijiri medicale, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu.

Plangerea penala prealabila este actul de sesizare al organelor judiciare, conditie de pedepsibilitate si de procedibilitate a actiunii penale, ce trebuie depusa in termen de doua luni, termen ce curge de cand partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste identitatea faptuitorului.

Altminteri, aceasta poate fi apreciata ca fiind tardiva.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, indiferent de numarul de ingrijiri medicale, putand fi incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Vinovatia va fi stabilita in functie de probatorii ( lamuritoare, in acest sens, este expertiza tehnica mecanica ).


Cauza care inlatura raspunderea penala este persoanala ( poate avea loc intre anumite persoane ), totala ( vizeaza si actiunea civila alatura celei penale, care nu mai poate fi reiterata, in fata instantei civile ) si definitiva .( odata exprimata manifestarea de vointa, in acest sens, aceasta nu poate fi retractata ).


Societatea asiguratoare suporta sumele de bani solicitate de partea civila, sume de bani cu titlu de daune morale si materiale .( aceasta are calitate de asigurator de raspundere civila delictuala ).


Inculpatul va fi obligat, in solidar, cu asigurator de raspundere civila delictuala, la plata sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

Instanta de judecata va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei( in cazul in care nu exista condamnari anterioare mai mari de 6 luni, pedeapsa efectiv aplicata este de trei ani si se aprecieaza ca scopul pedepsei poate fi atins fara a exista privare de libertate ).

Permisul de conducere va fi anulat, insa exista posibilitatea de redobandire a acestuia in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier catayo6108 catayo6108 Am si eu o problema, in urma cu trei zile am dat peste cineva cu masina, veneam dinspre magazin, iar in momentul efectuarii virajului spre stanga , mia iesit ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate, vatamare corporala dar fara contact cu auto neagumircea neagumircea 28 04 2014 fratele meu conducea o motocicleta pe banda 2, din sens opus un autoturism aflat pe banda 2 vireaza la stanga fara semalizare si intra intr o ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu lovire pieton user551 user551 Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de ... (vezi toată discuția)