avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare 2 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare 2 ore

Buna ziua
imi pute-ti spune daca se poate angaja o persoana cu 2 ore pe saptamana???
Multumesc
Iar pe statul de plata cum va aparea?si pe pontaj?
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2009
nicoletatrenea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:06, 29 Aprilie 2011
In Codul muncii art. 101 si urmatoarele privind contractul de munca in timp partial
Codul muncii nu prevede un numar minim de ore pe zi sau pe saptamana pentru un CIM cu timp partial.
Va redau din Codul muncii un extras:


Art. 101. - Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Art. 101.1. - (1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.
(4) Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil. In cazul in care nu exista un contract colectiv de munca aplicabil, se au in vedere dispozitiile legislatiei in vigoare sau contractul colectiv de munca la nivel national.
Art. 102. - (1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (2), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.
Art. 103. - (1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
Art. 104. - (1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(2.1) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(3) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

In pontaj o sa treceti asa cum ati trecut in CIM la cap.H. Durata muncii. In statul de plata apare ca orice alt salariat numai ca va avea ore mai putine (vorbiti si cu contabilul care va face statul de plata).
DA, se poare agaja un salariat cu timp partial de 2 ore pe saptamana , am intrebat la ITM, si chiar am vizat un contract in acest fel
Poate avea si o norma de o ora pe zi, atentie la deducerea personala de baza, nu se aplica decat daca este functia de baza.
va rog frumos trimetetimi si mie pasii care au fost facuti pentru o angajare cu 2 ore pentru un ii pe mail;total3r@yahoo.com MULTUMESC ANTICIPAT.

Alte discuții în legătură

Contract de munca partial dozo dozo Un raspuns va rog, la urmat.intrebare: -se poate incheia contract de munca cu timp partial cu 8 ore/luna ?si daca DA, va rog frumos temeiul legal (vezi toată discuția)
Contracte cu timp partial BICOS BICOS se mai pot incheia contracte cu timp partial de munca(de ex. 2ore/zi)? (vezi toată discuția)
2 locuri de munca vasile12 vasile12 Un angajat la stat cu 8 ore se mai poate angaja cu 4 ore in alta parte? (vezi toată discuția)