avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere paternitate

Buna ziua,
Eu si cu partenerul meu ne confruntam cu o situatie mai delicata. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lui august, in ianuarie, prietenul meu a fost nevoit sa plece in misiune in Afghanistan pana in decembrie 2013, practic, nu va putea fi prezent in momentul in care eu voi naste. Ce se intampla cu certificatul de nastere al copilului meu? Am inteles ca in termen de un an de zile, tatal il poate recunoaste, numai ca va ramane pe numele de familie al meu, iar tatalui nu ii cade foarte bine asta. Se poate proceda altfel? Sa se trimita acte sau sa se faca ceva procura cu drept de semnatura?
De recunoscut, il poate recunoaste oricand prin declaratie data in fata ofiterului starii civile
sau la notar.
art 415
(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.
art 416
(1) Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.

Puteti sa inregistrati copilul singura si pe numele dvs si sa rezolvati chestiunea cand vine tatal, atunci sa-l recunoasca si cu acordul dvs sa-i poarte numele, vi se va elibera un alt certificat de nastere al copilului.

Numele copilului din afara casatoriei Art. 450
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala, copilul ... Ciobanita55 Ciobanita55 Buna ziua!Daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala,copilul purtand deja numele mamei i se v-a schimba numele cu cel al tatalui sau va ramane pe ... (vezi toată discuția)
Recunoastere tardiva a minorilor ninabv ninabv Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea ... (vezi toată discuția)
Trecerea tatalui in certificatul de nastere al copilului MihaellaD MihaellaD As dori daca se poate sa imi mentionati ce cale juridica trebuie sa urmez pentru a putea trece in certificatul copilului meu in varsta de 6 ani si numele ... (vezi toată discuția)