avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Daca tatal recunoaste un copil prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala, copilul ...

Buna ziua!Daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala,copilul purtand deja numele mamei i se v-a schimba numele cu cel al tatalui sau va ramane pe cel al mamei?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:03, 8 Iulie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La momentul recunoasterii copilului, se face si precizarea cu privire la purtarea numelui de familie.

Dar, trebuie sa stiti ca procedura recunoasterii copilului se face pe cale administrativa (la primărie) sau prin actiune în instanta (stabilirea filiatiei).
copilul purtand deja numele mamei i se v-a schimba numele cu cel al tatalui sau va ramane pe cel al mamei?

Nu se schimbă numele dacă mama nu vrea. Doar prin instanța de tutelă poate fi obligată să accepte modificarea lui:

Art. 416.
Formele recunoasterii.
(1) Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.

Art. 450
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).

Art. 449
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate kiada kiada Buna ziua, Eu si cu partenerul meu ne confruntam cu o situatie mai delicata. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lui august, in ianuarie, ... (vezi toată discuția)
Recunoastere tardiva a minorilor ninabv ninabv Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea ... (vezi toată discuția)