avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prelungire CIC copil cu handicap dupa CIC fara plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prelungire CIC copil cu handicap dupa CIC fara plata

Buna ziua
Copilul este suspect de astm si suntem sub tratament de cateva luni.Momentan sunt in cic un an dar doresc sa imi prelungesc pana la doi ani fara plata.
Pot sa trec din concediu fara plata in CIC copil cu handicap in momentul in care doamne fereste se adevereste dosgnosticul de astm bronsic?Cum se va calcula indemnizatia daca eu am fost in concediu fara plata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 3 Iunie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

3. - Asadar mergeti cu certificatul de handicap la Primarie si se reactiveaza cererea pentru CCC pe acre ati avut-o acolo.
- Veti primi aceeasi indemnizatie pentru CCC pe care ati avut-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire indemnizatie copil dumitru1984 dumitru1984 Buna ziua copilul meu face 3 ani in mai anul viitor si vreau sa prelungesc perioada cu inca un an are astm bronsic sotia beneficiaza de aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani ancag80 ancag80 Buna ziua! La recomandarea medicului de familie, intentionez sa-mi prelungesc concediul de ingrijire copil de la 2 ani la 3 ani. As dori sa stiu daca pentru ... (vezi toată discuția)
Prelungire cic copil cu handicap giacris giacris Daca copilul unei angajate face 1 an pe 1 martie 2013 si m-a anuntat astazi, 04 februarie ca sapt viitoare va aduce un certificat de handicap pentru copil, pot ... (vezi toată discuția)