avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj la divort, recuperare cheltuieli amenajari ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj la divort, recuperare cheltuieli amenajari apartament, custodie minor

Buna ziua,
Urmeaza sa divortez si as dori sa aflu cateva informatii in legatura cu partajul. Locuiesc din septembrie 2009 in casa sotului meu pe care a primit-o de la tatal lui prin donatie cu uzufruct viajer. Apartamentul nu a fost amenajat deloc si s-a investit foarte mult in el incepand cu luna septembrie 2009.
As dori sa stiu cum pot recupera cota parte din cheltuieli, avand in vedere ca urmeaza sa divortez, si cum pot face dovada ca apartamentul a fost amenajat dupa casatoria noastra (sotul meu l-a primit cu o luna inainte de casatorie). De asemenea avand in vedere ca am contribuit la intretinerea socrului, ce drepturi am din acest punct de vedere.
Sotul refuza cu inversunare ca eu sa plec cu copilul nostru (de 3 ani). Ce trebuie sa fac ca sa obtin custodia copilului?
Daca voi locui cu copilul in chirie, acest lucru poate fi considerat un dezavantaj si as putea sa pierd custodia?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 11:32, 3 Iunie 2013
Daca sotul nu vrea sa plecati cu copilul, poate ajungeti la un compromis, sa locuiti in acelasi apartament si dupa divort .
Faptul ca veti locui in chirie nu duce la pierderea dreptului ca locuinta copilului sa fie la dvs, important e sa aveti bani pt plata chiriei.

Aveti un drept de creanta pt contributia dvs la imbunatatirile aduse apartamentului- puteti priba cu acte, martori, interogatoriu.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Aveti un drept de creanta pentru lucrarile de imbunatatiri realizate la apartament ,de 1/2 din valoarea lor, pornind de la prezumtia unei contributii egale. Dovada se face cu martori, chitante, daca ele exista, etc.
Apreciez ca aveti sanse ca instanta sa stabileasca locuinta copilului la d-voastra, tinand seama de varsta copilului, chiar daca nu aveti o locuinta proprietate personala.
in primul rand trebuie sa va angajati un avocat pentru divort , unde se va dezbate si custodia copilului si locuinta acestuia. abea dupa ce hotararea de divort este definitiva si irevocabila puteti formula cerere de partaj.
dvs aveti un drept de creanta pentru imbunatatiri si intretinerea socrului, pe care insa trebuie sa il probati ( acte, martori) este un proces destul de complex insa aveti tot timpul sa-l pregatiti.

da. exista jurisprudenta a instantelor in care s-a decis in sensul ca locuinta stabila este in favoarea parintelui ce are in proprietate. cautai chiar pe acest site, s-a deschis un subiect in care se comenta o astfel de hotarare, prin care , un coleg avocat posta o Hotarare prin care acesta fusese motivul determinant.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
Antoanela Geaman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj, incredintarea minorului... m_andrei m_andrei In primul rand Hristos a inviat! As avea nevoie de cat mai multe informatii referitoare la actiunea de divort. Persoana in cauza este sora mea. Datele ... (vezi toată discuția)
Partaj lidialia lidialia Sunt casatorita de aproape 16 ani. Am locuit 6 ani cu socrii mei, apoi 5 ani si jumatate in casa parintilor mei si abia de 4 ani si jumatate locuim in ... (vezi toată discuția)
Apatament inainte de casatorie anamarianastase anamarianastase Sunt casatorita de 5 ani si impreuna cu sotul meu ne-am mutat de o jumatate de an in apartamentul lui primit inainte de casatorie. Pana acum am stat in chirie ... (vezi toată discuția)