avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 210/1999, Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 210/1999, Concediu paternal

Buna ziua,
Conform legii 210/1999 tatal copilului are dreptul la 5 zile de concediu platite, plus un bonus de 10 zile daca fac dovada absolvirii unui curs de puericultura, certificat ca mi-l elibereaza medicul de familie.
Cand m-am adresat departamantului de resurse umane din cadrul frmei, acesta a zis ca nu a auzit de aceasta lege si nu mi se aproba decat 3 zile conform regulamentului intern. Bineinteles ca nici doctorita de familie nu a auzit de acest atestat. Ce pot sa fac? Poate regulamentul intern al unei firme sa incalce legea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 3 Iunie 2013
Legea mentionata de dvs. este inca in vigoare, iar in acest scop au fost emisa si Hotãrirea Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999.

Va trebui sa faceti o copie dupa acestea si sa le aratati celor de la Resurse Umane, desi fiind destul de vechi ar fi fost normal sa fie cunoscute.

Durata concediului paternal este de 5 zile lucratoare platite si se acorda la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, fiind justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, la un total de 15 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile absolvirii cursului de puericultura se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal, cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. Cursul de puericultura este tinut de medicul de familie al tatalui, în perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

cu legea in mana am mers la departamentul de resurse umane si a zis ca el nu stie de o lege de asta si ca lucreaza dupa codul mucii. Mai grav e ca lucreaza de 10 ani in aceasta companie si nu e o firma cu 3 angajati ca are peste 3000 de salariati. Nu stiu unde sa ma adresez ca zi zis ca nu mi se aproba decat 3. Nu imi sunt asa important cele 5 zile de concediu,doarece oricum raman in CCC din prima zi dupa ce naste sotia, dar nu imi place sa imi fie incalcate drepturile.
Departamentul de R.U . confunda concediul paternal cu zilele libere platite pentru nasterea copilului.

Concediul paternal se acorda in baza Legii nr.210/1999, iar zilele libere platite in baza ccm si/sau a reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu parental alinailie alinailie Buna ziua!As vrea sa stiu daca concediul parental se acorda si tatilor care nu sunt casatoriti legal cu mama copilului,cum este cazul meu si al partenerului ... (vezi toată discuția)
Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)