avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare din tara cu copilul aflat in custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare din tara cu copilul aflat in custodie

O mama care a obtinut custodia copilului in urma unui divort, poate plaeca in strainatate intr-o tara membra a Uniunii Europene impreuna cu acesta, fara acordul tatalui?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:56, 20 Aprilie 2011
mr_bachus a scris:

O mama care a obtinut custodia copilului in urma unui divort, poate plaeca in strainatate intr-o tara membra a Uniunii Europene impreuna cu acesta, fara acordul tatalui?


Da, pe baza deciziei de incredintare a minorului ramasa definitiva si irevocabila i se permite iesirea din tara cu minorul. Alte detalii www.PolitiadeFrontiera.ro
Trebuie sa veti la dvs. hotararea judecatoreasca prin care copilul a fost incredintat spre crestere si educare catre dvs. (si nu in custodie ca nu e un televizor), care trebuie sa fie investita cu formula executorie. Nu aveti nevoie de acordul celulilalt parinte.
Vedeti art. 30 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, asa cum a fost modificat de Ordonanta de urgenta 96/2006 :
Art. 30 (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
...
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii minori si iesirea lor din tara; ContSters140523 ContSters140523 Sun divortata si am copii in incredintarea mea ,hotarare devinitiva si irevocabila ...vreau sa plec cu copii din tara,le-am facut pasapoartele.Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Acord plecare minor in strainatate val1974 val1974 Daca minorii mi-au fost incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila am nevoie de acordul tatalui sa plec cu ei din tara? (am inteles ca s-a modificat ... (vezi toată discuția)