avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Forumul specialiştilor - index al ... Legea de infiintare a unei judecatorii
Discuție deschisă în Forumul specialiştilor - index al legilor aplicabile unor cazuri din practica judiciară

Legea de infiintare a unei judecatorii

Locuiesc intr-un orasel din Ardeal in care, pe vremuri, mai precis pana prin anii '50 a beneficiat de toate avantajele aduse de existenta pe teritoriul sau a unui Tribunal. Permiteti-mi sa citez
Administraţia oraşului suferă o modificare în 1871, ajungînd sub controlul judeţului Târnava Mică. În acest timp, Dumbrăveni este sediu de pretură de care aparţin 32 de sate. De Tribunalul Dumbrăveni depindeau Mediaş, Sighişoara, Rupea, Cincul Mare, Agnita, Valea Lungă şi Târnăveni (8 localităţi cu 234 de comune). (...) După 1875 se construieşte clădirea Tribunalului (actual Centrul ªcolar Pentru Educaţie Incluzivă), se măreşte Liceul teoretic, precum şi capacitatea cazărmii. Odată cu construirea tribunalului şi penitenciarului (aici a fost închisă, câteva luni, Ana Pauker), până după al doilea război mondial, în acest oraş au loc judecăţi, se dau sentinţe, se întocmesc acte notariale, Dumbrăveniul dispunând de o carte funciară proprie. Deşi reşedinţă de plasă numai pe lângă centrul judecătoresc, oraşul dispune şi de o bancă de credit, spital şi o serie de asociaţii de mici meşteşugari.-www.sibiuplace.ro/atractii-turistice-sibiu/biserici/dumbraveni

Am cautat sa gasesc pe net surse de informare referitoare la cerintele impuse de Ministerul Justitiei pentru infintarea unei Judecatorii dar din pacate nu am gasit. De aceea vin in fata D-vs cu rugamintea de a ma ajuta sa gasesc aceste surse si deasemenea sa identific beneficiile pe care infintarea acestei institutii le-ar aduce vietii social-economice a localitatii in care locuiesc.
Cu stima si consideratie, Ioan Adrian Cristea.
Cel mai recent răspuns: Mathushalem , utilizator 17:17, 11 Iunie 2013

Din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, actualizata:
Puteti citi aici:
[ link extern ]
despre infiintare

Citez:
Art. 42 - În raport cu volumul de activitate, cu natura şi complexitatea cauzelor deduse judecăţii, pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii se pot înfiinţa sedii secundare cu activitate permanentă în alte localităţi din judeţ sau în municipiul Bucureşti.

Art. 41. - (1) Secţiile şi completele specializate ale curţilor de apel şi ale instanţelor din circumscripţia acestora se înfiinţează, la propunerea colegiilor de conducere ale fiecărei instanţe, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.


Pe scurt, judecatorii ar putea fi infiintate (ca sedii secundare) in functie de volumul de activitate (a se vedea art. 42), la propunerea colegiilor de conducere ale fiecarei instante, prin hotarare CSM (art. 41)


Dar… tocmai a fost aprobata (in 4 iunie 2013) desfiintarea a 30 de judecatorii si de parchete de pe langa judecatorii…
Citez:
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat in sedinta de marti, 4 iunie 2013, desfiintarea a 30 de judecatorii si parchete de pe langa judecatorii. Hotararea CSM a fost luata ca urmare a propunerilor inaintate de Grupul de lucru interinstitutional, constituit in vederea pregatirii sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri, precum si pentru rationalizarea instantelor si a parchetelor. Odata cu desfiintarea celor 30 de judecatorii si parchete de pe langa judecatorii s-a dispus mentinerea in functiune a 20 de instante si parchete cu marirea razei teritoriale a acestora.

Puteti citi mai mult aici:
[ link extern ]


Va multumesc pentru faptul ca v-ati gasit timp sa-mi raspundeti la tema propusa mai sus. Da, aveti dreptate, am vazut si eu Raportul nr. 59/32454/1154/2013 privind concluziilor Grupului de lucru interinstitional pentru pregatirea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noilor coduri. Deasemenea am citit si alte puncte de vedere - pe care le sustin -
[ link extern ] >
Parerea mea, susceptibila de subiectivism, este ca se cauta motive pentru a mai face rost de ceva bani la buget...si asta cu tot riscul si cu toate justificarile disponibile. Avand in vedere indelunga existenta a insitutiilor Ministerului Justitiei in orasul nostru, interesul public si justificarile social-economice pentru reinfintarea lor vom continua sa facem tot ce ne sta in putinta pentru aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Laura codruta kovesi: "vom modifica admiterea in magistratura" ContSters122837 ContSters122837 Anul 2009 a fost primul an in care Ministerul Public a inregistrat peste 1.300.000 de dosare penale, a declarat, pentru AGERPRES, procurorul general al ... (vezi toată discuția)
Prevederi ale regulamentului de ordine interioara a parchetelor privind arhivarea electronica a dosarelor? eusaisapte eusaisapte Buna ziua, cunoasteti alte prevederi ale Regulamentului de ordine interioara a parchetelor privind arhivarea electronica a dosarelor, decat cea pe care am ... (vezi toată discuția)
Numire procuror ! urgent ! mjion mjion buna ziua, vreau un raspuns profesionist, numirea unui procuror la DNA, conform 303/2004 si reg. interior DNA, se face cu avizul CSM, daca avizul CSM este ... (vezi toată discuția)