avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Va rog lamuriti-ma cu interpretarea unei sentinte
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Va rog lamuriti-ma cu interpretarea unei sentinte

Ce sa inteleg din asta?va rog ajutati-ma cu un raspuns


In baza art. 87 al. 1 din OUG 195/2002 republicată, cu aplicarea art 320 ind. 1 C.p.p. şi art. 74 lit.a, c, art. 76 lit. e C.p., condamna inculpatul la pedeapsa de 7 luni închisoare pentru savarsirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolică peste limita legală. In baza art.81-82 C.p .dispune suspendarea conditionata a executării pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 7 luni. Face in cauza aplicarea art.359 C.p.p. In baza art.71 alin.1 C.p. interzice inculpatului pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei, exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a-II-a, lit.b C.p. In baza art.71 alin.5 c.p. suspenda executarea pedepsei accesorii aplicate pe durata termenului de încercare.
Cel mai recent răspuns: Trestianu , utilizator 16:56, 6 Iunie 2013
Ati fost condamnat la 7 luni de inchisoare si interzicerea unor drepturi ( parintesti, de a fi ales si a alege, de a fi curator, tutore, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat). In baza articolelor citate s-a suspendat executarea pedepsei si accesoriilor pe o perioada de incercare de 2 ani si 7 luni. Deci sunteti liber cu toate drepturile, dar aveti cazier si daca faceti o alta fapta penala in termenul de incercare se poate revoca suspendarea.
Ati uzat de procedura simplificata prev. de art. 320 ind1. c.proc.pen ( recunoasterea vinovatiei) , ati fost condamnat pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 87 al.1 din Oug.195/2002 , iar instanta a dispus aplicarea disp.aratate, a retinut la individualizarea pedepsei circumstantele atenuante prev de art 74 lit.a), c) - art 76 lit.e) si a aplicat astfel o pedeapsa situata sub minimul special prevazut de lege redus cu 1/3, respectiv de 7 luni inchisoare, a carei executare a fost supendata conditionat pe perioada termenului de incercare de 2 ani si 7 luni calculat conform disp.art 82 c.pen.
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, instanta a dispus interzicerea exercitiului drepturilor, respectiv dr. de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dr. de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, executarea pedepsei accesorii ( interzicerea drepturilor de mai sus) fiind suspendata pe perioada termenului de incercare.

Instanta a facut aplicarea disp.art 359 c.proc.pen , adica acestea:
Art. 359
Obligaţii ale instanţei în caz de condamnare cu suspendarea executării pedepsei sau cu executarea pedepsei la locul de muncă
În caz de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sau cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere ori la executarea pedepsei la locul de muncă, preşedintele atrage atenţia celui condamnat asupra dispoziţiilor a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării sau a executării pedepsei la locul de muncă. În cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, preşedintele face cunoscut celui condamnat măsurile de supraveghere la care este supus şi obligaţiile pe care trebuie să le respecte.
Dacă inculpatul nu este prezent şi instanţa apreciază că nu este necesară chemarea lui, face o comunicare scrisă, în care i se atrage atenţia potrivit alineatului precedent.
În toate cazurile în care s-a pronunţat condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, instanţa de executare aduce aceasta la cunoştinţă unităţii unde condamnatul îsi desfăşoară activitatea, iar în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere, şi organului de poliţie din localitatea unde domiciliază condamnatul.

Dispozitiile de mai sus fac trimitere la disp.art 83 c.pen., iar nerespectarea lor are drept consecinta revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
...............................................................

Urmare a ramanerii definitive a hotararii de condamnare, permisul dvs. se va anula.
Va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere pentru toate categoriile avute anterior condamnarii , dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc mult! Acum am inteles! Multumesc inca odata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal pt. refuz probe biologice ContSters180771 ContSters180771 cerere pt. a conduce. solutie: admite cererea. definitiva.pronuntata in 02.04.2010. solutie dosar:in baza art.87 alin.5 din oug195/2002 art.74 lit.a si c si ... (vezi toată discuția)
Solutionare proces batoaga batoaga Buna ziua, In urma procesului care am avut parte, s-a solutionat dupa cum urmeaza: Solutie: În temeiul art. 2151 alin 1 c.p. cu aplicarea art 41 ... (vezi toată discuția)
Penal floringanea1 floringanea1 as dori sa stiu si eu la ce se refera art 71 cp ali 1,art 64 lit a teza 2, si litera b, si art 86 al 1 cp si art 359 cpp (vezi toată discuția)