avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa demisie fortata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa demisie fortata

Buna ziua!

Tatal meu a lucrat la ultimul loc de munca, pe postul de sudor, din perioada 12 martie 2012 - 26 aprilie 2013. A avut o altercatie (neintelegere) de moment cu seful sau (care era mai nou, de maxim 2 saptamani), seful acuzandu-l ca premediteaza un furt in timpul serviciului, ceea ce nu era adevarat, avand martori ceilalti colegi de servici. La nervi i-a vorbit putin mai urat sefului, iar acesta l-a fortat sa isi dea demisia, lucru pe care l-a facut sub presiune. Nu i-a fost permis nici sa isi faca preavizul. Nu se stie in ce mod i-a fost incheiat contractul de munca, nu i-a fost comunicat nimic, firma fiind din Brasov, iar punctul de lucru in Arges. I s-a facut lichidarea, ultimii bani intrand pe cardul de salarii, fara sa semneze vreun proces-verbal, fisa de lichidare, avand echipament de predat.
Mai poate face ceva in cazul acesta? Mai poate beneficia de somaj?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 6 Iunie 2013
Daca si-a dat demisia nu poate beneficia de indemnizatie de somaj
Da, mai poate face ceva tatal dvs.
Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că acordul exprimat de salariat este un motiv neimputabil acestuia.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun.,
la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, tatal dvs sa depuna o solicitare scrisa la fostul angajator prin care dorewste sa i se elibereze:
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime in munca
- adeverinta de somaj.

In caz de refuz, sa sesizeze apoi ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere acte necesare dupa demisie? cadyyy cadyyy Buna ziua, Acum 2 luni am depus demisia angajatorului, dar acesta ma tot intarzie cu actele obligatorii dupa depunerea demisiei. Astazi mi-a spus ca pot sa ... (vezi toată discuția)
Nota lichidare ContSters345647 ContSters345647 A trecut mai bine de o luna de cand am demisionat fara preaviz(81.8).In urma acestei demisii,nu am mai primit nicio veste de la fostul angajator.Nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Societatea unde am lucrat refuza sa imi dea actele AdelinaAde AdelinaAde In fosta societate unde am lucrat dupa un scandal mostruos pe care directorul mi l-a facut doar pentru ca vroia sa ma dea afara ca a gasit un alt membru sa ... (vezi toată discuția)