Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
D-l mediator face o confuzie între stabilirea domiciliului de către părinți (de comun acord - când aceștia se înțeleg) și stabilirea domiciliului minorului de către instanță - când părinții nu se înșeleg.
Nici o hotărâre judecătorească nu va stabili domiciliul unui minor la o anumită adresă. Judecătorește domiciliul copilului este la „domiciliul unuia dintre părinți”, acesta putând să-și alegă liber unde să locuiască.
Deci... daca minorul pleaca intr-o excursie cu scoala pana la Ploiesti obligatoriu va fi cerut acordul ambilor parinti (cei cu copii la scoala stiu despre ce vorbesc)
Vorbim de domiciliul minorului, acesta se afla la parintii sai, iar in urma unui divort instanta a stabilit ca se afla la mama. Asta inseamna ca unde isi are mama domiciliul, il va avea si copilul. Daca la data stabilirii mama avea domiciliul la adresa X si vrea sa schimbe domiciliul minorului la adresa Y, va avea nevoie de acordul celuilalt parinte doar daca prin schimbarea domiciliului ( la Paris sau Ploiesti) impiedica exercitarea autoritatii parintesti, asa scrie si in lege si asta e si in litera si in spirit.
Daca isi schimba domiciliul la Paris.. chiar sa se mute la tata in casa, tot are nevoie de acordul tatalui la iesirea din Romania a copilului minor.
Eu nu stiu, oriunde a fost copilul la scoala, s-a cerut acordul unui singur parinte.
"Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte. "