avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre masa succesorala

Parintii mei au cumparat un teren pe care au construit impreuna casa dupa ce s-au casatorit.Casa a fost pusa pe numele tatalui.Nu au act de proprietate al casei.Au Titlu de proprietate teren intravilan,in care la proprietar e trecut numai tatal meu.Mama mea a decedat,iar tatal meu e in viata.Suntem 3 frati majori la data decesului.
Terenul intravilan si casa intra in masa succesorala?Daca da cum se imparte?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 18:45, 10 Iunie 2013
Daca terenul a fost cumparat in timpul casatoriei de parintii dvs este bun comun si intra in masa succesorala cota de 1/2 din teren, la fel si casa. Numai daca terenul era mostenit de tatal dvs sau donat exclusiv acestuia de catre parinti sau o terta persoana era bun propriu.
In masa succesorala intra doar casa.
Toti cei 3 copii mostenesc impreuna 3/4 din cota de 1/2 a mamei, deci mostenesc 3/8 din casa restul de 5/8 din casa revenindu-i tatalui, partea lui compunandu-se din 1/4 din cota de 1/2 a sotiei si 1/2 partea lui ce o detine ca si proprietar.
@d doinita daca terenul nu este mostenit sau donat nu este bun propriu al tatalui. Daca au cumparat ambii este bun comun.
Probabil au cumparat candva , inainte de a se casatori , inainte de 1970 cu banii proveniti de la ambii un teren dar pe titlul facut la Legea 18 apare doar tatal ca proprietar, de aceea am spus ca terenul apartine tatalui.
Ar fi bine ca dl. adrianciulei1970 sa aduca mai multe amanunte in aceasta speta referitor la acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Deschidere masa succesorala razvanel2006 razvanel2006 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o problema,as dori sa deschid masa succesorala dupa decesul tatalui meu la care suntem mostenitori 2 frati si ... (vezi toată discuția)