avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie direct din concediu postnatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie direct din concediu postnatal?

Buna ziua!
Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in CIC. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 17 Iunie 2013
1. Dupa terminarea concediului de maternitate (sarcina si lauzie) puteti opta direct pentru stimulentul de insertie, fara a mai intra in concediu cerstere copil (CCC).

2. Mergeti la Primarie, solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie si apoi depuneti aceste acte tot la Primarie.

3. Dupa ce primiti decizia de aprobare a stimulentului de insertie predati o copie si angajatorului pentru ca in perioada cat primiti stimulentul de insertie nu puteti fi concediata decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
Va multumesc pentru lamurire si pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns!
Va rog sa-mi spuneti daca exista posibilitatea ca o mamica sa beneficieze de cic cand copilul are varsta de 1 an si 3 luni si a beneficiat de stimulent de insertie imediat dupa concediul postnatal.
1. Daca ati optat direct pentru stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) se considera ca ati optat pentru CCC pana la 1 an asa ca nu puteti intrerupe plata stimulentului de insertie si sa solicitati indemnizatie pentru CCC.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.16
...
(3) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care deşi are dreptul nu solicitã acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã, cererea este însoţitã de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevãzute la art. 6.

4. Daca vreti sa va convingeti intrebati, pe e-mail, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
Va multumesc pentru raspuns.
Care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca mama in conditiile in care la data de 01.04.2013 a facut cerere de suspendare cim pentru a beneficia de concediu de crestere copil iar la data de 10.06.2013 a aflat ca dosarul a fost respins si urmeaza sa fie emisa decizia prin care sa fie anuntata oficial?
Daca se intoarce la serviciu va mai beneficia de stimulent de insertie?
Nu exista nici o exceptie in lege in cazul in care copilul este diagnosticat cu o boala in urma careia este incadrart la handicap grad III, mama sa beneficieze de concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului ?

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie cic miriam101 miriam101 Buna ziua! Am o neclaritate privind art. 2, al.1 din OUG 111/2011. Doresc sa beneficiez de stimulentul de insertie prevazut la art.7. Cum sa procedez? Optez ... (vezi toată discuția)
Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ana_84 Ana_84 Buna ziua, In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan ... (vezi toată discuția)