avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan beneficiez de stimulentul de insertie. As dori sa stiu in cazul in care vreau sa renunt la stimulent si sa intru in concediu pentru cresterea copilului pana la ce varsta a copilului pot opta pentru indemnizatie? Pana la 1 an sau 2 ani?
Mentionez ca, deoarece am intrat direct pe stimulent dupa concediul de maternitate, nu am selectat varsta copilului pana la care sa primesc indemnizatia de crestere.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana_84 , utilizator 17:41, 9 Mai 2016
Ana_84 a scris:

Buna ziua,
....
Mentionez ca, deoarece am intrat direct pe stimulent dupa concediul de maternitate, nu am selectat varsta copilului pana la care sa primesc indemnizatia de crestere.

Multumesc anticipat pentru raspuns.


Intrucat ati optat direct pentru acordarea stimulentului de insertie se considera ca ati optat pentru CCC cu o durata de 1 an.

Ordinul 1474/2011
situatie :
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Va multumesc pentru raspunsul promp si concis.
Asadar daca ma decid sa renunt la stimulent si sa revin in CCC pot sta pana implineste copilul 1 an.

Conform " şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an." sa inteleg ca mai pot beneficia iar de stimulent pana implineste copilul 2 ani daca ma intorc cu 1 luna mai devreme?
Intr-adevar, asa este ..... iar dupa 01.07.2016 veti depune cerere de a beneficia de CCC pana la implinirea vartsei de 2 ani de catre copil.
Ar fi perfect daca in conformitate cu legea nr.66/2016 as putea sa alege CCC 2 ani. Puteti sa imi dati niste referinte din lege in caz ca la primarie mi se va spune contrariul?

Multumesc frumos.
Legea 66/2016
Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
....

Alte discuții în legătură

Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului TomaAlexandra TomaAlexandra Daca sotul meu isi ia c.c.c pana la 1 an al copilului, dar se intoarce dupa 1-2 luni la munca mai beneficiaza de indemnizatie si dupa aceasta perioada poate ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie andreeaungur andreeaungur Daca nasc pe 15 iulie 2011 si ma intorc la munca la 1 iulie 2012 beneficiez de prima de insertie de 500 lei pana cand copilul va implinii 2 ani? (vezi toată discuția)