avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesirea din tara cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesirea din tara cu copil minor

Sunt divortat de mai multi ani avand si un copil din acea casatorie. Bineinteles ca asa cum se intampla in majoritatea cazurilor custodia i-a revenit mamei. Relatia cu copilul meu este deosebita, practic folosindu-ma in totalitate de programul de vizitare cu toata opozitia mamei care a incercat din rasputeri sa nu permita strangerea legaturilor dintre noi. Tot odata am facut tot ce mi-a stat in putere pt bunastarea copilului meu dar totusi pana nu de mult nu am reusit sa-mi duc macar odata copilul intr-o vacata in afara tarii lovindu-ma tot timpul de refuzul practic nejustificat al mamei lui. Cu mari sacrificii si practic cumparand de la ea acest "privilegiu" am reusit sa o induplec sa-mi permita o scurta iesire din tara cu copilul. Pentru aceasta iesire a fost nevoie sa-i fac pasaport copilului. Mini-vacanta de o saptamana a fost minunata, insa dupa venitra in tara ea a refuzat din nou sa ne permita iesirea cu alte ocazii. Pasaportul copilului este la mine si vara trecuta in timp ce copilul se afla la mine conform sentintei judecatoresti am spus ca merita sa incerc si am plecat cu copilul in strainatate fara a avea acordul mamei (sunt casatorit si intrucat in pasaport nu sunt trecute numele parintilor si la vama nici nu s-a pus problema ca sotia mea nu ar fi mama lui). De atunci va dati seama ca am iesit de cate ori am avut ocazia bineinteles si beneficiand de complicitatea copilului care nu a suflat o vorba. Problema este ca la ultima iesire intr-o statiune din austria am dat nas in nas cu o verisoara a mamei copilului. Va dati seama ce a urmat din partea mamei..... Nu am avut inca nici o problema cu autoritatile, dar ma astept .... Intrebarea e simpla .....La ce as putea sa ma astept tinand cont ca nu poate fi vorba de o intelegere cu mama copilului care va face tot ce poate sa faca cat poate mai mult rau ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
bradutz, utilizator
Cel mai recent răspuns: bradutz , utilizator 09:07, 11 Martie 2009
Va recomand sa asteptati sa vedeti daca se va intampla ceva...si numai dupa aceea sa cautati modalitati de rezolvare a situatiei. Astfel, pot fi facute diverse stipulatii inutile care sa va dea dureri de cap. Primavara este pe drum si nu merita sa va stricati aceasta primavara minunata cu probabilitati...
Reveniti pe forum sau, cel mai bine este sa consultati un avocat in cadrul unei consultatii juridice, numai cand aveti o problema...;)
Multumesc pentru raspuns. E greu sa nu incerci sa evaluezi ce se poate intampla. Oricum daca va fi cazul voi angaja un avocat. Am facut odata gresala sa nu o fac si desi problema era una foarte simpla nu s-a solutionat favorabil decat in recurs cu avocatul langa mine. Revenind ce am scris mai sus m-am uitat pe legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate si la cap IV Contraventii si infractiuni nu am gasit nimic care sa ma incrimineze mai putin poate art 32 alin 1 lit d pentru incalcarea caruia este maxim prevazut o amenda contraventionala de la 30 la 50 Ron.... Bine ar fi sa fie doar atat o dau cu placere si azi si de acum incolo :">....!
Din punct de vedere legal, nu se poate intampla nimic, insa cu fosta sotie o sa aveti mari, mari probleme de acum incolo.
Cazul prezentat de dl Bradutz m-a cutremurat. Tatal copilului meu m-a amenintat ca il va scoate din tara definitiv, dar am fost linistita stiind ca este imposibil atata timp cat imi este incredintat mie. Acum aflu ca daca el si actuala sotie insotesc copilul care ii poarta numele la iesirea din tara, pot pleca linistiti.
Cum pot preveni acest lucru?
Copilul trebuie inscris in pasaportul parintelui caruia i s-a incredintat. Eu asa am facut.
Dar revenind la ceea ce a expus bradutz, intr-adevar nu este bine ca ati ascuns mamei calatoriile. Si prin actiunile dvs aratati copilului ca minciuna este permisa!! Pe mama a pacalit-o, mai tarziu se va intampla si cu tata!!
Este o critica constructiva!

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent si sigur- iesirea din tara a copilului minor miha71 miha71 mama este in strainatate de 2 ani, tatal in tara , iar copilul (6ani)este in tara dar "ascuns" de mama la niste rude, parintii sunt in divort fara pronuntare ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Calatorie minor in strainatate andrei_70 andrei_70 In urma divortului minorul a fost incredintat spre crestere si educare mamei, singura obligatie stabilita in favoarea tatalui fiind aceea de plata pensiei de ... (vezi toată discuția)