avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul zi lucrata sarbatoare legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul zi lucrata sarbatoare legala

buna ziua,
am nevoie de o parere la urmatoarea speta:
-un angajat are un salariu de 1000 net luna
-in luna mai sunt 21 zile lucratoare deci salariul e 1000 ron , insa a mai lucrat in cele 2 zile de sarbatori legale 01.05 si 06.05 .
cum se calculeaza cele 2 zile lucrate de sarbatori legale;
a) 1000/21=47 ron /zi+47+47=1094 ron
b)( 47 ron*100%)*2=188+1000=1188 ron
NU confundati munca in zilele de sarbatoare leala - asa cum ati postat in msajul anterior - cu munca in zilele de repaus saptamanal - despre care va referiti acum.

Pentru munca in zilele de repaus sapatamanal, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

art.137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Multumesc, aveti dreptate. Voiam insa sa stiu in cazul in care salariatul lucreaza in zi de sarbatoare legala pentru care I se va acorda o alta zi libera ( recuperare in luna urmatoare), ziua lucrata se plateste sau nu avand in vedere ca va avea o zi libera platita ? Mai concret pe exemplul din aceasta postare cele 2 zile lucrate s-au platit cu spor 100%; daca se acorda zile libere din ce am inteles eu, se platesc salariatului zilele lucrate in sarbatori legale, in luna in care le-a lucrat efectiv, dar fara spor. Am inteles bine ?
Nu se plateste acea zi libera acordata in locul zilei de sarbatoare legala in care s-a lucrat.
Numai daca nu i se da zi libera, atunci beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Multe multumiri !
Eu nu inteleg un aspect:

De ex luna august are 21 zile lucratoare
Presupunem ca s-a lucrat in ziua de 15.08.2013, pe langa cele 21 zile lucratoare, astfel ca, nu s-a acordat timp liber si nu se va acorda nici luna septembrie => trebuie platita cu ziua de 15.08.2013 cu un spor de 200% pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala.

Pe de alta parte, daca nu s-a acordat liber pentru lucrul in ziua de 15.08 -> orele prestate in ziua de sarbatoare sunt in acelasi timp si ore suplimentare. Deci cum se platesc: ore lucrate in zile de sarbatoare legala (200%) + ore suplimentare (175%) sau ignor faptul ca sunt suplimentare si pur si simplu le remunerez 200%?

Alte discuții în legătură

Spor pentru lucrul in zilele de repaus saptamanal miruna82 miruna82 Buna ziua, Societatea doreste ca incepand din aceasta luna o parte dintre angajati sa lucreze, prin rotatie, si in timpul weekendului, acordandu-se in ... (vezi toată discuția)
Sporuri munca de noapte,suplimentara si zilele libere/sarbatori legale alexandra24 alexandra24 Buna ziua,as vrea sa stiu daca le acord corect paznicilor sporurile de care beneficiaza.lucreaza de noapte,in ture si le acord 25% pentru munca de noapte din ... (vezi toată discuția)
Plata salariu in luni cu sarbatori legale sebi_hsa sebi_hsa Buna ziua, As dori sa-mi spuneti cum se calculeaza corect salariul intr-o luna care contine sarbatori legale. Mentionez ca nu s-a lucrat in zilele de ... (vezi toată discuția)