avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită De cand incepe perioada de 3 ani pt prescriptie
Discuție deschisă în Executare silită

De cand incepe perioada de 3 ani pt prescriptie

buna ziua.
este vb de un credit nevoi personale,fara garantii si fara giranti, obtinut in 2008 si achitat constiincios pina in dec 2009. de la acea data pur si simplu nu am mai avut bani pt a achita ratele,am incercat sa obtin o reesalonare,amanare de la banca.m-am lovit de un refuz categoric. in iunie 2010 am primit o instiintare de la banca ca mi-a fost reziliat contractul de credit si ca voi fi executata silit.doar ca nu au intreprins nimic impotriva mea.
intrebarea mea este daca s-a prescris si de cand ? in art.405/cpc, citeam ca "termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silită." adica de la data cand eu trebuia sa platesc urmataorea rata in ianuarie 2010 sau de cand am fost instiintata ca mi-a fost reziliat contractul? in contract scrie ca,pt neplata ratelor,mi se poate rezilia contractul si executata silit.deci se poate interpreta ca data de la care incepe sa curga cei 3 ani corespunde cu data la care trebuia sa achit rata(ian 2010+3)?
multumesc
Buna ziua,
Dreptul la executare silita s-a nascut de la data scadentei ultimei rate neplatita.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Termenul a inceput sa curga in iunie 2010 cand s-a declarat scadenta anticipata.

Daca s-a facut cerere de executare silita, s-a intrerupt curgerea termenului si incepe un nou termen. orice act de executare ulterior, va face sa curga un termen nou de prescriptie.
daca s-a facut cerere de executare silita,n-ar trebui sa aflu si eu? adica nu ma instiinteaza nimeni?
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
ContSters214341, utilizator
Nu, incheierea de incuviintare se da fara citarea partilor.
o sa primit somatia si/sau instiintarea de poprire.

Nu va faceti griji, nu s-a prescris creanta.
nelamurirea mea vine din faptul ca,in acel art 405,scrie ca e vb 3 ani de cand se NASTE dreptul de a cere executarea silita. se considera a se fi "nascut"dreptul aceasta atunci cand este cerut de banca(adica iunie 2010) sau se ignora acel act si se considera contractul initial ca fiind nerespectat incepand cu luna ian 2010 si acela este momentul in care "s-a nascut" dreptul?
va rog sa ma iertati pt insistenta, dar imi doresc sa stiu exact ce si cum.

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii igabriela34 igabriela34 am un credit restant la o unitate bancara. ultima plata confirmata a fost in mai 2009.in iunie 2009, am fost contactata telefonic, de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)