avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Sunt trei mostenitori (frati) si o masa succesorala formata din terenuri exra- si intravilane precum si casa parinteasca, in mediu rural. Initial au cazut la intelegere asupra modului de impartire asa cum fusese stabilit de tatal lor in timpul vietii: primul frate a primit o parte de teren precum si sprijin pt. a construi o casa - al doilea frate o parte de teren precum si alte lucruri, caruta animale etc. iar ultimul frate ,cel mai mic a primit casa si o parte mult mai mica de teren In prezent toti fratii (in jur de 60 ani fiecare) sunt casatoriti si la casele lor.
Dupa ce au trecut sapte ani de la deces fratele cel mic a decis sa deschida succesiunea notariala. A intrebat pe ceilalti daca sunt de acord, iar acestia au spus ca da. In preziua prezentarii la Notar, fratele mijlociu s-a razgandit cerand o parte din casa, amenintand ca va intra in casa cu forta si va ocupa o parte din ea.
Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 11:18, 11 Iunie 2013
Buna ziua,
Daca nu se cade la pace, va trebui sa va adresati instantei solicitand dezbaterea succesiunii pe cale judecatoreasca.
Cand se va face expertiza pentru iesirea din indiviziune, ar fi bine ca cei doi frati care sunt deacord sa arate instantei modul lor de intelegere si sa solicite formarea loturilor asa cum au dorit si parintii.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Cred ca doar prin instanta de judecata puteti rezolva litigiul. Solicitati instantei sa constate deschisa succesiunea de pe urma defunctului tata, sa constate ca mostenitori sunteti cei 3 frati, masa de impartit...care este si precizati care a fost modalitatea de imparteala a averii facuta inca din timpul vietii de catre tata.Conteaza si faptul ca fiecare frate a posedat partea sa din avere asa cum a vrut defunctul.Este bine sa promoveze actiunea doar unul din frati(respectiv unul din cei doi care se inteleg) chemandu-l ca parat pe fratele cu care se intelege si pe celalalt.Asta va ajuta la administrarea probelor (eventual la interogatoriu).
mult succes.
av.M.Hornea
valerius1510 a scris:

Ce se poate face?

Va inarmati cu multa rabdare si meregeti la instanta. Veti achita taxa timbru 3% din valoarea masei succesorale.In caz ca aveti venituri mici, puteti cere scutire sau reducere.Veti plati si expertiza pt. evaluarea imobilelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! As dori cateva lamuriri, daca se poate, cu privire la dezbaterea succesiunii si impartirea bunurilor mobile si imobile ce au apartinut bunicilor ... (vezi toată discuția)
Cote mostenire stelicad stelicad Tatal meu de 74 da ani vrea sa se racasatoreasca. El are o casuta pe un teren pe care eu l-am primit prin cedare de la un prieten al meu care este stabilit in ... (vezi toată discuția)
Succesiune anissia anissia Am avut un var care a decedat in luna noiembrie anul trecut, casatorit dar fara copii. Acum vreo 2 ani se pare ca i-ar fi facut sotiei un act prin care ... (vezi toată discuția)