avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa bunici

Buna ziua!
As dori cateva lamuriri, daca se poate, cu privire la dezbaterea succesiunii si impartirea bunurilor mobile si imobile ce au apartinut bunicilor mei paterni, decedati.
Eu si fratele meu suntem, dpdv legal mostenitorii de drept ai tatalui nostru, decedat inaintea celor doi bunici, parintii sai.
Bunicii au avut patru copii, dintre care mai sunt in viata doi.
Cei doi copii in viata precum si urmasii celor decedati, printre care si eu impreuna cu fratele meu, am hotarat sa dezbatem succesiunea dupa bunici.
Problema este ca sotia fratelui decedat al tatalui meu, care are drept exclusiv de mostenire al sotului ei, deoarece acesta a decedat dupa bunici, si care locuieste in aceeasi curte cu defunctii bunici, in case separate, nu doreste sa mai imparta cu ceilalti proprietatea care a apartinut bunicilor, cel putin momentan, cu exceptia terenului agricol. In concluzie, vrea sa impartim doar terenul agricol, mai putin casa si terenul intravilan.
Eu personal, nu doresc fragmentarea succesiunii, deoarece antreneaza costuri suplimentare si de asemenea acest fapt coincide cu anumite interese ascunse ale matusii.
Eu personal, cat si fratele meu, nu suntem de acord cu aceasta situatiune. Ce putem face?
Actionam pe cale judecatoreasca sau nu ne prezentam la dezbaterea succesiunii?
In speranta ca ma veti putea ajuta, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 14:43, 8 Mai 2013
Buna ziua,
1. Masa succesorala ramasa de pe urma bunicilor se imparte in 4 parti egale (daca nu au existat testamente ale acestora)
2. Fiecare din cele 4 parti revine cate unuia din cei 4 copii ai lor fie direct, in cazul celor care traiesc, fie prin reprezentare (cum este cazul dumneavoastra) fie printr-o prealabila succesiune (cum este cazul matusii).
3. Ramanerea in indiviziune obligatoriu nu este posibila, legea permitand oricaruia din cei interesati sa solicite iesirea din aceasta stare.
4. Masa succesorala se compune din TOTALITATEA BUNURILOR RAMASE DE PE URMA CELOR DOI DEFUNCTI.
5. Modul cum se fac loturile si cum se atribuie tine de dorinta partilor precum si de anumite prevederi legale din codul de procedura civila, doar valoarea lor fiind, pe cat posibil, egala.
6. Daca doriti, si ceilalti sunt deacord, solicitati in instanta dumneavoastra intreaga masa succesorala urmand a plati sultele cuvenite.
7. Daca nu exista o cale de a ajunge la un consens in fata notarului, va trebui sa formulati o cerere in instanta pentru dezbaterea succesiunii.

av. Gabriel Klein Kiritescu

[2.5 din Regulament - nu se fac recomandari privind angajarea uni specialist]

Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept mostenire ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor Elena27R Elena27R Buna ziua, Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)