avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragerea din firma si restituirea aportului social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragerea din firma si restituirea aportului social

Conforma dictionarului juridic definitia pentru "Aport social" este



Denumire generica data obligatiei pe care si-a asumat-o orice asociat la intrarea intr-o societate comerciala, in sensul de a aduce o contributie (constand in mijloace materiale, mijloace de plata etc.) la formarea capitalului social.

Pot fi aduse ca aport social orice bunuri care sub aspect economic au valoare. In alte societati comerciale decat cele pe actiuni, aportul social poate consta si din prestatiile in munca.

In cazul in care aportul social consta intr-o suma de bani, iar asociatul nu o preda la termenul la care s-a obligat, acesta este considerat de drept in intarziere si tinut sa plateasca dobanzile legale.

Daca aportul social consta intr-o creanta, asociatul raspunde pentru incasarea ei la scadenta, urmand sa plateasca daune de intarziere in eventualitatea ca realizarea acestei creante n-ar putea fi obtinuta in ziua scadentei.

Aportul social se restituie celui care l-a adus, daca societatea se dizolva; restituirea are loc numai dupa plata tuturor creditorilor societatii si numai in proportia in care bunurile respective nu au fost valorificate cu prilejul operatiilor de lichidare pentru a se putea asigura plata integrala a creditorilor.


in ultimul paragraf scrie ca aportul social, in cazul dizolvarii, se restituie celui care l-a adus, dupa platirea datoriilor.
Eu daca vreau sa ma retrag din firma, si asociatul meu sa ramana unic asociat, pot pretinde restituirea banilor care i-am adus in firma ( nu iam inregistrat drept capita) ca aport???

Multumesc
A



Cel mai recent răspuns: alinamugur , utilizator 13:44, 9 Aprilie 2009
Dizolvarea presupune inchiderea firmei , in timp ce dvs. retragandu-va din societate faceti doar o cesiune a partilor sociale catre asociatul care ramane in firma sau catre un tert. NU sunt situatii similare. Dvs. puteti solicita c/valoarea capitalului social pe care il cesionati.
Retragerea din societate se face in 2 feluri.

Prin 1. intelegere intre parti,
sau 2. prin hotarire judecatoreasca.

Ai dreptul, intr-adevar sa iti retragi capitalul social si procentul din activele societatii corespunzator procentelor detinute.

De ex.: daca detii parti sociale in valoare de 40%, ai dreptul sa retragi, in numerar, capitalul initial aportat plus 40% din activul net corectat al societatii.
Acest activ net corectat - suma in bani, nu se accepta bunuri - este evaluat de catre un evaluator de intreprinderi, sau prin intelegerea partilor.

Capitalul social va trebui diminuat prin anularea partilor sociale retrase.
Numai ca eu in experienta mea nu am vazut nici o retragere voluntara din societate, ci doar judecatoresti, in 14 ani de activitate.

Revino cu detalii, poate gasim o solutie mai buna.


Sa nu se confunde retragerea din societate cu cesiunea de parti sociale. Sunt 2 lucruri diferite.
Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2009
ContSters51068, utilizator
ma uit la actul constitutiv. capitalul social e 200 ron. maine ma duc sa iau toooate actele care sunt la contabila inicompetenta sa ma uit prin ele.

calcul bani bagati de mine in firma:
8 000 euro - credit banca - folosit pt infiintarea firmei si chiria spatiului - martie 2008
4000 euro - mostenire in urma unui deces in familie - folosit integral pt avansul la masina firmei - noiembrie 2008
9 *1500 ron = 13 500 ron - parte din venitul meu de la job timp de 9 luni - alte cheltuieli in firma - martie - noiembrie 2008
6000 ron - bani personali - cumparat mobilier pt punctul de lucru - aprilie 2008
TOTAL 12.000 euro + 19 500 ron = 17.100 euro

calcul bani bagati de el in firma:
poate 500 ron bagat benzina cat am alergat la inceput dupa acte

Firma merge cat de cat. daca nu se intampla sa-si bata joc de mine ca persoana, si sa faca toate prostiile pe care le-a facut si continuam frumos cu firma, ne descurcam sa acoperim in curand toate datoriile, si sa incepem o munca frumoasa, cu o clientela formata si tot ce trebuie. Dar ....
Eu vreau sa ma retrag si-mi vreau cei 12 000 euro sa achit creditul si sa pun la loc banii de pe mostenire. Atat. Stiu ca nu poate sa mi dea acum, k nu sunt. Eu vreau un contract intre mine si el prin care se obliga sami plateasca o rata lunara. Problema e ca el nu vrea sa inchidem firma pt ca ii place sa fie patron, nu vrea k eu sa plec pt ca ii place sa aiba pe cineva care stie ca munceste pe branci, si ma abureste cu tot felul de chestii. Pur si simplu nu am cu cine sa discut. daca aveam o hartie semnata de amandoi bagata in contab ca eu , pers fizica am imprumutat firma cu 8000 euro la inceput si facuta inca una in noiembrie, imi luam hartiile si-l obligam legal sa-mi dea banii si sa ies; DAR cum totul a fost facut dupa stabilirea unei vieti impreuna, cand totul era absolut ok, cine se gandea ca omul de langa tine se transforma intr-un monstru ???

Oricum acestia sunt banii bagati de mine. Bani pe care el in discutia de azi a recunoscut ca iam bagat eu, dar ca ei s-au pierdut in totalitate, pt ca avem datorii. Eu nu vad ce datorii avem pe banii aceia din moment ce cu 8000 am facut firma si am platit o chirie, si cu 4000 am luat o masina !!!
Predecesorul meu dl Kurtyan a explicat corect cum se face retragerea dintr-o firma din punct de vedere juridic numai ca dvs doriti sa si recuperati inafara de aportul la capitalul social (parte din cei 200 RON) si sumele pe care le-ati introdus in soc pentru functionare/dezvoltare.
In acest caz :
1. sumele trebuiesc dovedite cu acte
2.sumele trebuie sa existe in soc la momentul retragerii deorece daca ele au fost folosite pentru achitarea chiriei, plata salarii, utilitati etc si soc are in momentul de fata pierdere nu mai aveti ce recupera .
In actul constitutiv al societatii este specificat participarea fiecarui asociat la profit sau pierderi
Poti folosi 2 metode de retragere.

1. Metoda simpla: Prin cesiunea partilor sociale (si a creantelor fata de societate) intr-un pachet total, pentru care negociezi o suma fixa.
2. Metoda complicata: Prin 2 actiuni judecatoresti > Una de retragere din societate, cu evaluarea intreprinderii si una pentru recuperarea imprumuturilor pe care le-ai acordat societatii.

Nu mai vorbesc de faptul ca metoda 2 necesita documente beton, dovezi aport (dispozitii de plata catre casierie sau banca pe numele tau), evaluare, etc., etc.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Capital social mihaigaby mihaigaby Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme? Trebuie vindut firmei? Trebuie evaluat inainte? Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni sonya33 sonya33 buna ziua, societatea la care lucrez are 2 asociati, dintre care unul administrator, acesta din urma vrea sa cesioneze si sa renunte la active si pasive dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o intrebare legat de retragerea de capital social ... Eldhall Eldhall Buna ziua! Am o intrebare legat de retragerea de capital social si contracte de vanzre cumparare. Sunt asociat cu un domn intr-o firma de exploatare ... (vezi toată discuția)