avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Provocare accident rutier
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Provocare accident rutier

Un conducator auto se afla in depasirea unui vehicul, cand auto care depasea a ajuns paralel cu vehiculul depasit, cel care era depasit nu s-a asigurat la depasire/schimbarea directiei de mers si a tras de volan stanga. Pentru a evita impactul, vehiculul care efectua depasirea a pus frana si a tras stanga de volan iesind in decor. Autovehiculele si-au atins foarte putin oglinzile, la cel care a provocat accidentul nu se cunoaste mare lucru, dar vehiculul care a iesit in decor s-a rasturnat avand pagube materiale mult mai mari (dauna totala). Nu au fost victime. S-a facut amiabila. Soferul auto care a iesit in decor a fost dupa la politie sa declare accidentul (in primele 24ore). Politistul, celui care a iesit in decor si a fost sa declare accidentul i-a facut PV, i-a dat un avertisment ca nu a adaptat viteza la conditiile de drum, ca a zis ca nu poate sa il lase asa, si a zis ca nu are ce sa ii faca celuilalt sofer si sa faca amiabila / si daca nu sa il dea in judecata pe vinovat pe civil...
*i-a cerut si RCA-ul deoarece cand a iesit in decor a indoit un gard metalic...
Au trecut cele 15 zile de contestare a PV.
(ambii soferi au rca la acelasi asigurator)
S-a deschis doasar de dauna si e in investigatii... Ce se intampla daca asiguratorul RCA al celui vinovat nu o sa despagubeasca (fiind si alte pagube, gardul metalic indoit), cum poate fi tras la raspundere cel vinovat de producerea accidentului. Are vre-o sansa de castig pe civil cel care a evitat coliziunea, daca pe celalata masina practic nu sunt avarii... (soferul vinovat si-a recunoscut vina doar pe amiabila)...
Care ar fi pasii de urmat pentru a recupera din pagube.
Cu Stima!
Cel mai recent răspuns: stoica_b , utilizator 14:35, 12 Septembrie 2013
in cazul unui accident in urma caruia au rezultat doar daune materiale nu este obligatorie incheierea constatarii amiabile.
fiind vorba despre o dauna totala bineinteles ca lasa loc de interpretari iar compania de asigurari are tot dreptul sa faca investigatii mai ales ca ambii conducatori auto sunt asigurati la acelasi asigurator.

stoica_b a scris:

(...) Politistul, celui care a iesit in decor si a fost sa declare accidentul i-a facut PV, i-a dat un avertisment ca nu a adaptat viteza la conditiile de drum, ca a zis ca nu poate sa il lase asa, si a zis ca nu are ce sa ii faca celuilalt sofer si sa faca amiabila :O / si daca nu sa il dea in judecata pe vinovat pe civil...


cel cu dauna totala trebuie sa conteste procesul verbal chiar daca a primit avertisment intrucat accidentul a fost cauzat de celalalt conducator auto care nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers.
cel care are dauna totala nu isi va putea repara masina pe asigurarea RCA a celui care a provocat accidentul.
Ok ce se poate face daca au trecut cele 15 zile in care se putea contesta PV de la politie (PV respectiv a fost intocmit cand soferul cu auto avariat a fost sa declare accidentul, asta inseamana automat ca el e vinovat? politistul nici nu a vrut sa auda de celalalt sofer, nu l-a interesat; faptul ca celelalt sofer care a provocat accidetul prin neasigurare si neacordare de prioritate la manevra de depasire nu mai conteaza!?)
Cei de la asigurari au respins dosarul de dauna (lucru previzibil de altfel). S-a facut o cerere de reanaliza. Soferul nevinovat, care a incercat sa il evite pe cel care nu s-a asigurat, zic eu ca a facut ce i-a stat in putinta, a incheiat amiabila; celalalt sofer si-a recunoscut vina si i-a spus ca daia si-a facut asigurare sa plateasca asigurarea pt el, dar asiguratorul nu vrea sa plateasca.
Cum i se poate face dreptate soferului nevinovat? Cam ce ar putea sa faca? Se poate trimite o plangere prin avocat la CSA si apoi eventual se poate da asiguratorul in judecata, eventual si conducatorul care a provocat accidetul?
Cam ce se poate face in situatia actuala, care ar fi caile de urmat in situatia data?
Va rog daca puteti sa imi recomandati si un avocat specializat pe astfel de cazuri sau unde ar trebui sa caute persoana respectiva un avocat pentru a i se face dreptate.
Va multumesc, cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto, alcoolemie 0,8 in aer, cine plateste avariile auto? discover discover Azi noapte , stand la semafor cu o alta mașina in fata care staționa si ea .....am fost lovit din spate de o mașina a cărui șofer era in ... (vezi toată discuția)
Accident auto - pv emis de politie anulat de instanta ( cum se stabileste culpa ?) ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, In urma unui accident auto in care au fost implicate doua autoturisme s-a intocmit de catre politie PV in care se specifica trecerea ... (vezi toată discuția)
Impact autoturism - tir roxana75 roxana75 Buna ziua, In urma cu o saptamana autoturismul pe care il conduceam regulamentar a fost agatat de remorca unui TIR care a schimbat banda fara sa se asigure si ... (vezi toată discuția)