avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto, alcoolemie 0,8 in aer, cine plateste ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto, alcoolemie 0,8 in aer, cine plateste avariile auto?

Azi noapte , stand la semafor cu o alta mașina in fata care staționa si ea .....am fost lovit din spate de o mașina a cărui șofer era in stare de ebrietate. Din tot incidentul m-am ales cu mașina avariata ( cu siguranță sasiul este si el deformat ) atât frontal cat si din spate .
Nu am primit încă procesul verbal (Cică) , îl voi primi după rezultatele la sânge ale celui care a provocat accidentul .
Am citit pe forum dar am văzut opinii diferite , si nu stiu unde sa mă informez ca sa stiu exact ce drepturi am in cazul de fata. Masina am inteles ca nu o pot repara ....pana nu se termina ancheta ..... dar eu ce fac , cu ce ma voi deplasa , sunt administrator/ coordonator transporturi , la o sc de transport si munca mea era munca de teren in proportie de 90 % .
Nu stiu ....plătește RCA ceva in cazul de fata , sau nu ? Nu am casco , dar cel care a provocat incidentul are mașina in leasing deci are si casco.
Încă ceva ....nu am nici un fel de act de la poliție, in urma acestui incident , decât o autorizatie de reparatie . Nu am inteles de ce nu mi s-a dat o copie după asigurarea soferului vinovat , sau copii dupa actele masinii sau ale soferului. E ok , sau e cusuta treaba ?
va multumesc mult ,
Cristi
Cel mai recent răspuns: ifandr , utilizator 20:25, 28 August 2012
Daca nu cunoasteti nici macar identitatea soferului vinovat este evident "cusuta treaba" (si fara acte).
Nu?
O constatare amiabila? Inteleg ca nu au fost victime...

Art. 79 - (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident
de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea
vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile
ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze
cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizândule
prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza
căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de
la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de
constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă
de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă
de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat
numai avarierea propriului vehicul.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Decembrie 2011
ContSters184021, utilizator
In cazul de fata mergeti la politia care a facut cercetarea evenimentului si cereti date despre cel vinovat, eventual copie dupa polita RCA a vinovatului. Daca nu, se poate gasi polita in baza de date CEDAM. Vedeti la ce firma de asigurare are polita RCA vinovatul si mergeti acolo cu actele masinii dv si cereti sa vi se deschida dosar de dauna. Indiferent de alcoolemia vinovatului asiguratorul lui RCA este obligat sa va repare masina si apoi sa se indrepta cu regres impotriva vinovatului pt recuperarea pagubei. Mai mult decat atat asiguratorul trebie sa treaca de urgenta la repararea masinii chiar daca procesul nici macar nu a inceput si in acest caz sa va puna sa semnati un document prin care va angajati ca in cazul in care verdictul instantei va este nefavorabila fie partial fie total sa supotati consecintele platii partiale sau totale a reparatiei. Personal consider ca in cazul de fata este vorba de o neglijenta din partea politiei de a nu va pune la dispozitie toate actele necesare la firma de asigurari.
In situatia actuala este imposibila formularea unei opinii intrucat nu se cunoaste alcoolemia conducatorului auto care a provocat accidentul. Daca alcoolemia (in sange) este sub 0,8 se aplica o sanctiune contraventionala, iar repararea autovehiculului se face pe baza asigurarii RCA a conducatorului auto vinovat. Daca alcoolemia este peste 0,8 se intocmeste dosar penal in care Dvs va constituiti parte civila.
Pentru urgentarea repararii autovehiculului avariat prezentati-va la societatea de asigurare la care conducatorul auto vinovat are incheiata asigurarea RCA, deschideti dosarul de dauna si solicitati rezolvarea dosarului inainte de finalizarea procesului penal. In acest caz va trebui sa va luati un angajament scris prin care va angajati ca in cazul in care instanta stabileste ca Dvs sunteti vinovat de producerea accidentului sa restituiti banii incasati drept despagubire.
Buna seara , si in cazul unei posibile daune totale ( am fost cu mașina la asiguratorul RCA al celui care mi-a lovit mașina , pentru constatare) ....la fel pot cere urgentarea solutionarii cazului ? sau trebuie așteptat pana la .....? Vreau sa spun ca încă nu au ieșit rezultatele la sânge ....sau poate sunt mintit ?! poliția nu mi-a trimis nimic ....iar cel care a provocat accidentul m-a sunat si mi-a spus sa duc mașina ( pe trailer) la service-ul indicat de el ptr constatare. si atât . luni vreau sa fac o adresa către asig RCA sa le cer urgentarea rezolvarii acestui caz si sper sa îmi si răspundă. oricum eu va multumesc ptr sfaturi

o seara buna
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
discover, utilizator
Buna seara,

Acum cateva luni un prieten a fost lovit in timp ce mergea pe drumul cu prioritate de catre un domn care a iesim de pe cedeaza trecerea fara sa se asigure. Ghinionul lui a fost ca i-a iesit alcoolemie 0,06 in aerul expirat, iar celalalt sofer s-a lovit la cap si prin urmare i-a fost deschis dosar cercetare penala pentru vatamare corporala. In momentul in care au sosit rezultatele de la inml de sange acestea au fost 0,0 atat la prima recoltare, cat si la a doua, dovada ca probabil etilotestul era defect in situatia in care acel prieten chiar a declarat ca nu bause. In momentul de fata doreste sa isi repare masina pe asigurarea RCA a celuilalt sofer, insa cei de la asigurari continua sa sustina ca este culpa comuna pana la finalizarea dosarului penal, procurorul fiind cel care trebuie sa stabileasca culpa soferilor. Mie mi se pare trasa de fir toata treaba in ipoteza in care pana la sosirea rezultatelor de sange insistau ca trebuie sa le asteptam si acum cand au sosit si sunt favorabile lui, au gasit alta chichita.... si as dori sa stiu daca poate cumva sa ii oblige pe cale legala, bineinteles, sa ii repare masina inainte de finalizarea dosarului.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident în lanț Dragos1900 Dragos1900 Bună seara și Paște fericit tuturor! Ieri am fost implicat într-un accident rutier în lanț. Adică la câteva mașini în fața mea cineva a vrut să ... (vezi toată discuția)
Reparatie auto pe rca propriu k1mihai k1mihai Buna ziua. Am lovit asta seara cu masina un cetatean din vina proprie (nu am pastrat suficient distanta fata de el si l-am lovit in spate). Masina pe care am ... (vezi toată discuția)
Provocare accident rutier stoica_b stoica_b Un conducator auto se afla in depasirea unui vehicul, cand auto care depasea a ajuns paralel cu vehiculul depasit, cel care era depasit nu s-a asigurat la ... (vezi toată discuția)