avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ACTIUNE IN PRETENTII
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

ACTIUNE IN PRETENTII

Reprezint o soc com in subordinea Cons. Local. In speta e vb despre un ctr de inchiriere pt un sp admin de acest S.C. Doresc sa fac actiune in pretentii dp nou codde proc civ. Mai am nevoie de conciliere? Daca da, care este baza legala?
Ma puteti ajuta, va rog, cu un model de actiune de acest tip conform noilor reglementari?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 08:24, 14 Iunie 2013
Daca rspectivul contract de inchiriere indeplinește conditiile prevazutede art. 1798 si este incheiat dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, constituie titlu executoriu cu privire la plata chiriei, deci nu mai e nevoie de actiune in justitie, ci e suficienta executarea lui de catre executorul judecatoresc.

Ramane necesara procedura de incuviintare a executarii silite, care este de competenta instantei de executare. Conform Codului de procedura civila, cererea de executare silita, insotita de contractul de inchiriere, se depune la executorul judecatoresc competent, respectiv executorul din circumscriptia curtii de apel in a carei raza teritoriala urmeaza sa se faca executarea. Acesta, in termen de maxim 5 zile de la inregistrare, va solicita instantei incuviintarea executarii silite, inaintându-i in copie cererea de executare si titlul respectiv.

Daca este vorba despre un contract incheiat anterior intrarii in vigoare a Noului Cod Civil, procedura concilierii a fost inlocuita de cea a informarii privind medierea, daca nu va incadrati in exceptiile legate de cererile de valoare redusa (art. 1025-1032 din NCPC), caz in care informarea nu mai este obligatorie.

Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Noul cod de procedura civila nu a mai preluat concilierea directa
Potrivit noilor reglementari, inainte de formularea actiunii in instanta, partile trebuie sa faca dovada participarii la sedinta de informare asupra medierii.(in functie de val creantei)Totusi, din modificrile aduse legii medierii,indiferent de val creantei,procedura prealabila a informarii nu este obligatorie in cazul ordonantelor de plata-art1013c pr civ si a cererilor cu val redusa.-art 1025c pr civ.
Daca nu apelati la procedurile indicate anterior, atunci trebuie sa stiti ca sanctiunea respingerii cererii ptr ca partile nu au efectuat procedura prealabila cu mediatorul va fi operabila incepand cu cererile introduse incepand cu luna august

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretentii - cerere introdusa cf ncpc Irina S. Irina S. Inainte de introducerea cererii de chemare in judecata avand ca obiect pretentii ( suma de bani neplatita conform unui contract de inchiriere. Ordonanta de ... (vezi toată discuția)
Conciliere directã - existenta obligatiei in ncpc machis machis În vechiul c.pr.civ. la art.720 ind.1 era reglementată procedura concilierii directe, act premergător acţionării în judecată. Cum se va desfăşura ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)