avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Crestere Copil, Restructurare, Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Crestere Copil, Restructurare, Indemnizatie

Buna ziua,

Vin cu cateva intrebari:
Ma aflu in concediu pt crestere copil de pana la 2 ani si primesc o indemnizatie de 1200 ron. Daca sunt insarcinata si nasc pana la implinirea varstei copilului de 2 ani care va fi indemnizatia primita? 1 luna din cei 2 ani ar trebui sa si-o ia tatal ( insa a renuntat la acest drept), ce se intampla daca nasc dupa 1 an si 11 luni? Trebuie sa ma intorc la munca? Intru in prenatal? Cum se va calcula indemnizatia in aceasta situatie? Cand trebuie sa anunt angajatorul privind noua sarcina/nastere? Daca in perioada cat sunt in crestere copil mi se desfiinteaza postul mai beneficiez de ajutor din partea angajatorului ( in acest moment beneficiez de asigurare medicala si ajutor banesc pt nastere)? Daca institutia are posibilitatea sa-mi gaseasca un loc disponibil intr-un alt sediu, au voie sa ma dea afara?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:45, 6 Martie 2015
1. - Daca veti naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 si veti avea aceeasi indemnizatie ca la CCC1.
- Pe perioada dintre data nasterii celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 veti primi in plus 600 lei lunar (dupa care veti primi indemnizatia pentru CCC2).
- Pentru aceasta veti merge la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si veti solicita plata celor 600 lei.

2. - Cand se apropie incetarea CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 pana la 1 an sau 2 an (depinde pentru ce varianta de CCC2 optati).
- Atasati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
- Cu decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti le Primarie si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2.

3. - Daca sotul nu intra cel putin o luna in CCC1 atunci CCC1 am dvs. se scurteaza cu o luna.
- Faceti o cerere catre angajator prin acre solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM, incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 2 ani.
- Tot cu aceeasi data prezentati (daca este cazul) certificat medical (inclusiv certificat pentru concediul de maternitate).
- Dupa expirarea a minim 42 de zile de la nasterea copilului am doilea solicitati suspendarea CIM pentru a intra in CCC2 (asa cum ati procedat si la CCC1).

4. - Angajatorul poate desfiinta locul de munca al dvs. dar nu va poate concedia pe perioada cat sunteti in concediu de maternitate sau in CCC.
- Dupa revenirea din CCC2 angajatroul va poate oferi un alt loc de munca dar nu sunteti obligata sa-l acceptati (in acest caz va concediaza prin desfiintarea postului si veti putea benficia de indemnziatie de somaj).

5. In legatura cu conditiile de acordare a facilitatilor de catre angajator acestea sunt prevazute in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al acesteia sau in CIM.

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Dupa calculul meu, bebe 2 se va naste imediat dupa ce bebe 1 va implini varsta de 2 ani (dar nu exclud varianta de nastere prematura). In acest caz care va fi valoare indemnizatiei primite? Se calculeaza 85% din valoare indemnizatiei din CCC1? ( ultimele 12 venituri)
1. Daca veti naste dupa ce implineste primul copil 2 ani indemnizatia pentru CCC2 se va calula 85% din veniturile pe cele 12 luni premergatoare nasterii cipilului (inclusiv luna nasterii).

2. In aceste 12 luni vor intra lunile in care ati fost in CCC1 si in concediu de maternitate, cu indmnizatiile aferente lor.
Buna ziua,

Tot nu imi este clara situatia si ce trebuie facut:

Am nascut bebe 1 pe data de 26.03.2012 si am optat pentru concediu de crestere copil de pana la 2 ani si am prins HG 57/2012, in care se spune ca pt copii nascuti dupa data de 1 martie 2012 cel putin o luna din concediu ii revine celuilalt parinte, in cazul meu sotul a refuzat acea luna, deci eu ar trebui sa ma reintorc la munca pe data de 26.02.2014.

Acum sunt insarcinata cu bebe 2 urmand sa nasc undeva la sfarsitul lunii feb inceputul lunii martie.

Am inteles atat de la dumneavoastra cat si de la angajator ca in situatia in care nasc pana pe 25.02.2014 (inclusiv) se prelungeste concediul de crestere copil si ca trebuie sa fac cerere de prelungire si voi avea aceeasi indemnizatie.

Daca nasc dupa 26.02.2014 imi este neclara situatia.

1. Cand mai exact se face cererea de reintoarcere, intrucat eu nu doresc sa raman o luna acasa fara plata ( 26.02.2014-26.03.2014)? Adica eu nu stiu dinainte cand se naste bebe 2 si nu inteleg de ce cererea de reintoarcere trebuie sa o fac doar in situatia in care se naste dupa 26.02.2014, care este termenul legal in care eu trebuie sa anunt angajatorul privind intoarcerea mea? ( ca am inteles ca ar trebui sa anunt cu 15 zile inainte, nu din surse sigure)

2. De la indemnizatii mi s-a spus ca daca bebe 2 se va naste pana ce bebe 1 implineste 2 ani ( si nu 1 an si 11 luni) mi se prelungeste concediul de crestere copil cu cel pt bebe 2, insa nu mi-au spus ce se intampla cu acele zile in care eu nu voi avea venituri respectiv 26.02.2014 pana cand voi naste. Angajatorul mi-a spus ca in nici o situatie eu nu fac cerere de reintoarcere la munca si ca in ambele situatii mi se prelungeste concediul si sa-i anunt atunci cand bebe 2 se naste, pana atunci sa nu fac nimic. Dupa cum mi s-a explicat mai sus eu trebuie sa fac cerere de reintoarcere dar nu stiu ce data trebuie trecuta ( am inteles ca daca eu trec pe cerere ca vreau sa ma intorc la munca incepand cu data 26.02.2014 luna 26.01.2014-26.02.2014 va fi considerata luna in care tatal trebuia sa stea acasa si eu trebuie sa dau inapoi indemnizatia pentru acea luna) si tot pe 26.02.2014 sa depun concediul de maternitate ( prenatal). In aceasta situatie mi se va calcula indemnizatia pentru bebe 1 cu ultimele 12 venituri.

Poate imi puteti explica mai exact cum e cu acea luna a tatalui, ca aici intervin neclaritatile mele.

Va multumesc pentru timpul acordat.
1. Medicul specialist ginecolog va poate spune cu cu o mica ap[ropximatie care este data prezumata a nasterii copilului.

2. - Daca nasterea are loc inainte de a implini primul copil 2 ani veti intra in CCC2 direct si veti primi aceeasi indemnizatie ca la CCC1.
- Nu va afecteaza cu nimic daca ultima luna (a 24-a) ati reluat activitatea.
- Faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu aceeasi data prezentati certificatul medical pentru concediul de maternitate pentru al doilea copil.
- In luna 24 plata indemnizatiei pentru CCC1 a fost suspendata si se va relua, pentru CCC2, imediat dupa ce veti naste al doilea copil.
- Imediat dupa nastere va trebui sa incetati concediul de maternitate si sa va prezentati la Primarie cu decizia de suspendare a CIM si cu o o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2 si alocatia de stat pentru copii pentru al doilea copil.

3. - Daca veti naste dupa ce implineste copilul 2 ani procedati astfel:
- Faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- In aceeasi zi prezentati si certificatul pentru concediu de maternitate pentru al doilea copil.
- Dupa terminartea concediului de maternitate veti intra in CCC2 si veti proceda asa cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.
- In acest veti face alt dosar iar indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii, venituri in care intra si indemnizatia pentru CCC1 (deci indemniaatia pentru CCC2 poate fi mai mica deact cea pentru CCC1).

4. Daca doriti mai multe lamuriri va puteti adresa Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si alocatia de stat pentru copii.


Alte discuții în legătură

Nelamurire privind intrarea din cic1 in prenatal si cic2 giugiuc giugiuc Buna ziua,numele meu este Mariana si as avea si eu nevoie de cate va lamuriri....momentan sunt in CIC1 pana pe 5.08.2012 si sunt insarcinata cu al doilea bebe ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru al doilea copil dutcaandrea dutcaandrea Buna ziua as dori daca se poate raspuns la o intrebare din data de 23 mai 2015 sant in concediu de maternitate pe perioada de 2 ani cu toate formele legale ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru al doilea copil??? Corina271 Corina271 Am nascut acum 3 luni si iar sunt insarcinata... Asta nu e o problema DAR cum va fi cu indemnizatia? O sa cresc 2 copii cu 800 de lei pe luna? se mai da ... (vezi toată discuția)