avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM

1.Cu acordul partilor un CIM se incheie, sa zicem, la 1august. Angajatul va lucra 10 zile in luna iulie, dupa care intra in CO pana la 1 august.Cand trebuie angajatul sa-si primeasca drepturile salariale ?(angajatorul vrea sa-mi plateasca salariul pe 15 august,data platii salariilor, dar la acea data nu mai exista relatie contractuala intre noi; e corect? Ce art. lege reglementeaza o astfel de situatie?
2.Calculul CO se face raportat la venitul ultimelor 6 luni sau 12?
3. Mai e valabila Hot.250/1992? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 14 Iunie 2013
1. Potrivit legislatiei in vigoare nu avem reglementata situatia cand se va plati salariul in cazul incetarii raportului de munca ... astfel, devin aplicabile prevederile art.166 alin.1 C.mun., si anume : salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

In speta, data platii salariului va fi data de 15 ale lunii urmatoare lunii in care ati incetat raportul de munca daca data de 15 este data platii salariului.


2. art.150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
....

3. HG nr.250/1992 este inca in vigoare.
Multumesc, @freelis. Va rog sa analizati si cazul urmator: un angajat a efectuat pana la 1 august tot CO la care avea dreptul pe anul in curs, apoi la 1 aug. are loc incheierea CIM cu acordul partilor. Ce se intampla cu indemnizatia de CO pe care acesta a primit-o integral?
Cum se aplica art.14, HG250/1992 ? Va multumesc.
HG nr.250/1992 trebuie coroborat cu noile prevederi din Codul Muncii cu privire la articolele mentionate.

Fostul art.135 C.mun. prevedea termenul de preaviz in cazul demisiei .

Se poate observa ca actualul art.55 lit.b C.mun. nu se regaseste intre situatiile in care salariatul este obligat să restituie unităţii partea din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care i s-a acordat acel concediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia concediului de odihna rebeca macovei rebeca macovei As dori sa stiu daca indemnizatia concediului de odihna este afectata de diminuarea salariului cu 25% de la 1 iulie, in cazul in care eu voi efectua concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna functionar public martin77 martin77 Un functionar public a lucrat o jumatate de an 8 ore pe zi si restul anului a fost mutat in cadrul altui serviciu si i s-a redus programul din motive medicale ... (vezi toată discuția)
Salariati concediati dar care si-au primit in intregime indemnizatia de concediu lia19. lia19. Ce ziceti de aceasta situatie.Ce se intampla cu salariati care prin ordonanta 63/2010 au fost concediati (din motive care nu au legatura cu persoana ... (vezi toată discuția)